RECENZE: Čtyři Matky, málo smíchu. Kletba českých romantických komedií

  • 12
Do sbírky českých romantických komedií přibyly Matky, jež by se daly charakterizovat jako Sex ve městě s dětmi v zádech. Na rozdíl od jiných divákovu inteligenci vyloženě neurážejí, ale samy hrdinky jí rozhodně nepřekypují.

Filmové Matky ukazují hezké tvářičky, ale jinak nic, co by tu ještě nebylo. Scénář, který podepsaly Vanda Zaplatílková a Sandra Nováková a líbivou podobu mu zručně vtiskl režisér Vojtěch Moravec, sestává z prefabrikovaných postav, zažívajících sled více či méně povědomých trablů. 

Jednotlivé situace či spíše výjevy řadí prostě za sebou, aniž by se dopouštěl stavby, dramatické klenby, natož vývoje, o tajemství či napětí nemluvě. Navíc od slibované psiny Matky uhnou k sladkobolnému melodramatu.

Chodit se na ně bude. Ale pokud jsou podobné limonády postrachem mužů v kině, divačky nenajdou jiný záchytný bod než otřepaný povzdech nad mateřským údělem. Ani jedna z hrdinek totiž není, jemně řečeno, zrovna velká myslitelka; nejspíše proto spolu kamarádí.

Hvězdička sociálních sítí, která příběh (zbytečně) komentuje, vysílá živě i vlastní porod a trpí, když jí partner koupí dům – pravda, zchátralý. Druhá je bohatá, ale osamělá, neboť muž stále pracuje, takže si zaflirtuje s aktivistickým kytaristou. Třetí, naopak chudá samoživitelka dvou dětí, neustále jejich otci odpouští nejen alimenty a čtvrtá, vzorná dceruška snobské matky, je mezi naivkami jejich královnou.

Pár úsměvných okamžiků se najde, třeba dialog s revizorem razící obranu útokem, cvrčci na milostném menu nebo výmluva těhotné: „Praskla mi voda. Už to přešlo.“ Rytmus osvěží animované prvky, zato věčné esemesky jen zdržují a klipové pojetí letní idyly se vyčerpalo dávno před Matkami.

Představa, že příběh se nerodí z jedinečnosti, nýbrž ze seskupení typických případů manželské poradny, si zkrátka zase jednou vybírá daň. Včetně stereotypů, které mohou bojovnější povahy rozpálit doběla: při společné brigádě spřátelených dvojic propadnou dámy pištivé panice kvůli myši, zatímco pánové probírají sex po šestinedělí. Vůbec nejotravnější je obvyklé žánrové finále se všeobecným smířením, když už o zmoudření se tu dost dobře mluvit nedá.

Matky

45 %

Režie Vojtěch Moravec, hrají Hana Vagnerová, Petra Hřebíčková, Sandra Nováková, Gabriela Marcinková, Jakub Prachař, Jiří Langmajer, Václav Neužil

Streamovací služby: Netflix

Kinobox: 45 %

Tradičně tedy i Matky zrazuje scénář šetřící osobitostí a hlavně sebeironií, zásadní přísadou dobrých romantických komedií. Spravedlivé hodnocení by nemělo vyšplhat nad čtyřicet procent. 

Ale mírný ústupek lze učinit jednak kvůli dětem, jejichž přirozenost leccos zachrání, jednak kvůli hercům v čele s Václavem Neužilem, jehož lísavý pohádkář odzbrojuje, přestože reálně si nelze představit husičku, která by mu znovu a znovu sedala na lep.