Bruce Willis ve filmu Looper | foto: Bontonfilm

RECENZE: Dobrá sci-fi. Škoda, že Looper otočí směr k zabijácké romanci

  • 11
Jako většina filmů, které předchází pověst zázraku, přinese i Looper jisté vystřízlivění. Naštěstí pořád ještě zbude dost na slušnou akční sci-fi, chytře vymyšlenou, nikoli však průlomovou, která si nejvíc uškodí změnou dresu. Do finále totiž zavleče cituplnou romantickou notu a levné vydírání v podobě ohrožených dětí.

Režisér a scenárista Rian Johnson přišel s variací na téma cestování časem. Jeho hrdinou je looper čili smyčkař, jeden z nájemných zabijáků, jimž zločinecká mafie posílá oběti z budoucnosti.

Jenže šéfové stále častěji uplatňují i čistky "vnitropodnikové", načež se stane, že Joseph Gordon-Levitt má náhle na mušce sám sebe, jen o třicet let staršího a v podání Bruce Willise.

Looper: Nájemný zabiják

65 %

USA/Čína, 2012, 118 min.

režie Rian Johnson,

hrají Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Bluntová, Paul Dano, Jeff Daniels,

Kinobox: 75 %

IMDb: 7.4

Buď dle příkazu zabije, nebo bude za trest zabit; dilema účinkuje o to zajímavěji, že předpokládaná třetí cesta, spojenectví obou "verzí" hlavní postavy proti hlavě gangu, mladšímu z mužů nevoní.

Právě scéna, kdy si ti dva poprvé tváří v tvář vymění názory a nadávky, patří k nejvýbušnějším, třebaže se v ní, na rozdíl od zbytku dosti hlučného filmu, nestřílí. Zamrzí jen, že se na zjevení Willise čeká půl hodiny, a stejně pak hraje druhé housle.

Joseph Gordon-Levitt ve filmu Looper

Oba mají rovnocennou úlohu štvanců na útěku, leč Gordon-Levitt dostane víc prostoru díky farmářské love story po boku Emily Bluntové, jejíž sladce zarytý filmový synek se v závěru postará o rozluštění stejně překvapivé jako protivné. Ctitelům čisté sci-fi může zajížďka přes zabijáckou romanci ke komiksové fantasy lehce zkazit chuť. Ani triky Looper zvlášť nehýří, ač létající motorka potěší.

Jeďte do Číny

Nicméně v součtu převažují stránky mírného nadprůměru. Body lze přičíst za věcný profesní ráz světa čističů s výrazy pokerových hráčů, za situace poskládané z útržků dějů, jak je zažilo tu starší, tu mladší "já", za úspornost slova – není čas ani důvod vést dlouhé řeči.

A za humor, vzácný, ale účinný. Na ukázku dobrá rada dodaná přímo z budoucnosti: "Kašlete na francouzštinu, jeďte do Číny."