Václav Postránecký v seriálu Krejzovi (2018)

Václav Postránecký v seriálu Krejzovi (2018) | foto: FTV Prima

RECENZE: Kdo jsou seriáloví Krejzovi? V podstatě Nováci se zvířátky

  • 18
Když Čechov psal Dvě sestry, poradil mu Jára Cimrman: Není to málo, Antone Pavloviči? Seriálu Krejzovi by národní všeuměl nejspíš naopak vytkl: Čtyři sestry, není to moc? Přesto si komediální seriál Krejzovi, který Prima odstartuje v neděli a další díly nasadí na úterky a čtvrtky, zjevně své publikum najde.

Najde si je stejně jako Modrý kód, Ohnivý kuře nebo Doktoři z Počátků. Podobá se jim totiž jak neosobním kolektivním rukopisem autorského i režisérského týmu odveleného vesměs od předešlých titulů, kde se o filmařském pojetí opět nedá mluvit, tak povrchní povšechností látky „pro každého něco“.

Ale pokud mělo příjmení Krejzovi odkazovat k anglickému crazy, jsou jeho nositelé ztřeštění opravdu málo – spíše jako kdysi Nováci, kteří však naplno přiznávali žánr sitkomu. Krejzovi zosobňují důvod, proč letitá Taková normální rodinka zůstává nadále neporažena: tedy fakt, že neschopnost napsat sevřenou vtipnou linku pro pár osobností v jednom pokoji se zastírá odstředivým nabalováním nových a nových figurek.

Václav Postránecký coby hlava rodiny má vilu s kutilskou dílnou, televizní Receptář (jako na Primě) a čtyři dcery, z nichž se v prvních částech výrazněji prosadí jen dvě. Nejstarší sucharská „bachařka“ v podání herecky kralující Vandy Hybnerové a nejmladší přetrhdílo čili Ivana Korolová, pracující v rádiu v podkroví.

Postava Hybnerové se rozvádí z důvodů, jež ani nadsázka neskousne, nicméně její exmanžel má dál v domě veterinární kliniku, která zařizuje vděčné oživení od býka, tygra a medvěda přes králíky a kozu až po pavouka na svatbě. Navíc sem jeho matka vodí vdavekchtivé dámy s dalšími pacienty.

Zbylé sestry mají zpočátku spíše trpnou úlohu: jedna pečuje o zkrachovalého manžela, druhá do vily nastrčí přítele odsouzeného k domácímu vězení. Aby bylo ještě rušněji, jsou tu sousedé, zaměstnanci rádia včetně karikatury gaye, již polidšťuje Michal Novotný – a všichni mluví. Vesměs jalově.

Krejzovi

45 %

TV Prima, hrají Václav Postránecký, Vanda Hybnerová, Markéta Plánková, Lucie Polišenská, Ivana Korolová, Jan Šťastný, Filip Blažek, Michal Suchánek

Kinobox: 36 %

Pokud se povede žert, doslovně se vysvětlí. I každou epizodu ještě uvede a shrne vypravěčský komentář jedné z postav. Nejzábavnějším se nakonec jeví pubertální negativista varující, že na následky rodinného soužití skončí jako prostitut na nádraží.

Nicméně je třeba zdůraznit, že Krejzovi nejsou ani lepší, ani horší než jiné domácí seriály komerčních stanic; jenom naprosto stejní. Kdyby někdo z vily přešel třeba do Ulice a naopak, svět by to ani nepostřehl. Tedy až na ta roztomilá zvířátka a příjemný pocit divákova bezpečí, protože v bezproblémové komedii ho přece nikdo nebude drásat.