Z filmu Jízda na hraně | foto: CinemArt

RECENZE: Národní idol Klammer. Olympijské finále lyžaře zvaného císař

  • 2
Sportovní životopisy, mezi něž spadá novinka kin Jízda na hraně, mají zvláštní postavení. Divák buď patří k fanouškům, takže vítěze klíčového klání už zná, nebo ho sport na plátně vůbec nezajímá.

Co tedy může přinést příběh rakouského národního hrdiny Franze Klammera přezdívaného Kaiser Franz nad rámec výsledků závodu ve sjezdovém lyžování na zimní olympiádě v Innsbrucku 1976?

Pouze a právě líbivé retro včetně zajímavě tlumené barevnosti, retro příjemné, pečlivé a dietní ve stylu televizní Marie Terezie. Sedí tu dobová auta, kostýmy, účesy i drobné rekvizity v pozadí.

Třeba vybavení tiskového střediska, kde novinář dostane omylem psací stroj s ruskou klávesnicí, nebo tehdejší senzace, vůbec první lyže s otvorem na špičce.

Jízda na hraně

50 %

Režie Andreas Schmied, hrají Julian Waldner, Valerie Huberová, Harry Lampl

Kinobox: 63 %

IMDb: 6.4

Ale sám příběh, kde hrdinovi drží palce maminka, tatínek, přítelkyně, rodná ves v čele se starostou a davy skandující jeho jméno, jako kdyby šlo o rockovou hvězdu, ničím nepřekvapí.

Na rozdíl od Kokosů na sněhu šetří humorem, ačkoli režisér Andreas Schmied dosud točil komedie, a Julian Waldner, pro nějž je Klammer první hlavní rolí, zosobňuje spíše typický „hezounský“ idol 70. let než studii favorita znejistělého očekáváním okolí. Ale na svahu se kamera blýskne.