Z filmu Mrtví neumírají | foto: CinemArt

RECENZE: Ani horor, ani komedie. I když Iggy Pop jako zombie jí střeva

  • 3
Hned jedna z prvních projekcí 54. karlovarského festivalu, ještě před slavnostním večerním zahájením, bude v pátek patřit snímku velikána americké nezávislé scény Jima Jarmusche Mrtví neumírají, jenž jde příští týden do kin.

Tudíž stejně jako v Cannes, kde přehlídku zahajovala, si návštěvníci Varů mohou lámat hlavu, proč se zombie komedie s hvězdným obsazením a s nesmyslnou zápletkou bere tak „festivalově“. Neboť v podstatě jde o roztomilou zbytečnůstku, rozmarnou variaci na vyčerpané téma, při jejímž vzniku se tvůrci i herci zřejmě vyřádili jako děti.

Jmenovitě Bill Murray a Adam Driver, kteří se coby strážci zákona v Zapadákově vyzbrojí proti nemrtvým v místním železářství, Tilda Swintonová mávající samurajským mečem, Iggy Pop jako hladový zombík, jenž krvavá střeva oběti slastně zapíjí konvicí kávy, Steve Buscemi v roli rasisty, pro kterého je zase i ta káva „až moc černá“, či Tom Waits jako podivínský poustevník.

Ovšem interpretačně báječná sestava více či méně vidláckých figurek slouží jednak vratkému politicko-ekologickému sdělení, jednak zálibně lenivému tempu neodvratné hrozby, kde humor zařizují rituálně opakované komentáře „děje se něco divného, tohle celé špatně skončí“.

Náladově se hraje letní odnož zimního Farga v rytmu country včetně žertu s titulní písní, jenže příliš brzy se zbaví tajemství a jakmile se hroby začnou otvírat ve velkém, i kouzlo ptákoviny vyprchá.

Mrtví neumírají

55 %

Režie Jim Jarmusch, hrají Bill Murray, Adam Driver, Iggy Pop, Tilda Swintonová

Kinobox: 55 %

IMDb: 5.5

Pár vtipů zabere, „hipsteři z velkoměsta“ či Zelda Fitzgeraldová označená za „manželku Velkého Gatsbyho, co ho hrál Redford“, ale ve výsledku není film Mrtví neumírají ani náležitě strašidelný, ani skutečně zábavný.

Asi nejlépe jej vystihl Murray výrokem: „Netušil jsem, že by Jim Jarmusch dokázal napsat tak dokonale praštěnou věc“. Ovšem při vší ulítlosti je účinek vlastně krotký. Uctívaný tvůrce Noci na Zemi, Mrtvého muže nebo Patersona si zkrátka vybral oddechový čas.