RECENZE: Jedna za všechny je hollywoodská dívčí válka s Cameron Diazovou

  • 0
Za premiérový americký víkend utržila romantická komedie Other Woman 25 milionů dolarů. Nyní míří do Česka s názvem Jedna za všechny. V hlavní roli dívčí války v hollywoodském stylu se představí Cameron Diazová.

Režisér Nick Cassavetes sice nosí slavné příjmení, ale jeho otec John Cassavetes, legendární tvůrce nezávislé scény, by asi nad synovým výběrem látek žasl. Z komedie Jedna za všechny se totiž nedá vykřesat nic víc než nafintěná ilustrace titulního hesla.

Jedna za všechny značí kolektivní pomstu podváděných žen na nic netušícím společném zrádci. Což se na plátně stalo už mnohokrát a lépe, vtipněji, vynalézavěji, na černějším půdorysu - stačí připomenout Klub odložených žen.

Scenáristka snímku Jedna za všechny Melissa Stacková navíc udělala začátečnickou chybu, když hned od začátku odhalila veškeré karty - před divákem, nikoli před hrdinkami.

Takže publikum dávno ví, že dotyčný krasavec čili Nikolaj Coster-Waldau zanáší na každém kroku, zatímco postava Cameron Diazové musí nejprve klopotně zjistit, že její vyvolený je ženatý, poznat jeho manželku, sblížit se s ní, společně pak vypátrat mužův další milostný objekt, také s ním uzavřít spojenectví, a teprve pak rozvinout dámský trojboj vedoucí k záletníkovu potrestání.

Osvěžující přítomnost husičky

Mimochodem dosti dětinskému včetně velice názorně účinkujícího projímadla: Klub odložených žen si počínal v odvetné akci vůči manželům rafinovaněji a účinněji. Nemluvě o berličce, kdy zrazená manželka má spolehlivého bratra, jenž se zalíbí zrazené milence.

Jedna za všechny

45 %

USA, 2014, 109 min

režie: Nick Cassavetes

hrají: Nikolaj Coster-Waldau, Leslie Mann, Cameron Diaz, Kate Upton, Taylor Kinney, Nicki Minaj, Don Johnson

Kinobox: 70 %

IMDb: 6.0

Skutečný rozjezd nastává teprve ve chvíli, kdy původní tandem zhrzených dam vyrazí na stopařskou výpravu v příjemně bondovském stylu.

A třebaže hlavní hvězdou hollywoodské obdoby dívčí války se papírově jeví Diazová, více šťávy jí dodává Leslie Mannová v roli manželky, ne právě bystré hospodyňky vláčené obřím psem; husička v tak dojemně krystalickém podání je až překvapivě osvěžující.

Ovšem divák si někdy v půlce filmu uvědomí, jak těžko se volí mezi dvěma odrůdami téhož druhu zábavy. Pokud romantickým komediím vládnou muži, mocně se tu vyměšuje; jestliže do popředí vystoupí ženy, zase se zdlouhavě řeší, nakolik si vyholit "křovíčko". Nicméně pět procent si připočtou ctitelky módních trendů, neboť sebevíce raněné, zdeptané a ponížené, americké krásky se prostě hodí do gala v každé situaci, a když je nejhůř, opijí se s kamarádkou při inventuře šatníku. Malebná terapie.