Hunger Games: Síla vzdoru 2. část

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část | foto: Forum Film CZ

RECENZE: Humoru vzdorné, smíchu odolné Hunger Games. Až do konce

  • 72
Neexistuje pro fanoušky důležitější a pro zbytek světa zbytečnější film než Hunger Games: Síla vzdoru 2. část, který právě vešel do kin. Že teenagerská trilogie rozdělila závěr do dvou dílů, je menší zlo, původně se zvažoval i pětidílný konec. Ale naštěstí dobojováno jest.

K fenoménu patří, že ctitelé či spíše ctitelky knihy Suzanne Collinsové sice dávno věcí, jak příběh skončí, přesto si jej s nadšeném zopakují. Kdežto ostatním je dokonale fuk, jestli si lučištnice zvolí bruneta z rodné osady, či plavého soka z krvavé kratochvíle pěstované tyranem v přímém přenosu.

Že bojovnice vedoucí porobený lid proti kruté totalitě nemůže prohrát, je také nad slunce jasnější, takže se hodí rada, která v kině zazní před nasazováním 3D brýlí: „Pokud dostanete závrať, zavřete oči, budete se cítit lépe“.

Ještě by se hodila pomůcka pro uši, kterým hrozí újma ne tak kvůli detonacím - ostatně z tlumeně hororových pasáží v podzemí se rýsuje Oscar za práci se zvukem, nýbrž kvůli jalovým projevům, jimiž hrdinka burcuje rebely, případně vyvolává milostné vzpomínky či vede moralistní debaty.

V bitevním finále, neboť závěrečný díl není ničím jiným než válečným filmem digitálního typu, totiž Hunger Games stvrdí svou odvěkou kletbu: osudovou vážnost. Humoru vzdorné, smíchu odolné odhodlání, s nímž hrdinové řeční, kráčejí, bijí se a zase řeční, vyvolá stesk po hravosti Harryho Pottera.

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část

50 %

Hrají Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banksová, Philip Seymour Hoffman, Donald Sutherland

Streamovací služby: HBO Max (CZ zvuk, titulky)

Kinobox: 66 %

IMDb: 6.5

Navíc způsob, jímž se závěr nastavuje, je takřka hmatatelný. Vzbouřenci táhnou na sídlo nenáviděného prezidenta, ale hodina uplyne, než dojdou ke branám. Pak postupují přes pasti nalíčené jen kvůli trikům a pokřiku „Hoďte sebou“ - jinak by s nimi padouch zametl hned.

Mimo fankluby tak má Hunger Games: Síla vzdoru 2. část pouze dvě opory. Jednak řemeslo, které režisér minulých dvou dílů Francis Lawrence v třetím vycizeloval, jednak názornou lekci propagandy napříč tábory dobra a zla. Vzájemné rušení televizních přenosů, využívání domnělé smrti coby symbolu mučednictví a jiné typy manipulace by uvítala i satira Vrtěti psem. Jenže v ní byl smích povolen.