Velitel Roy Miller v podání Matta Damona pátrá se svou jednotkou po zbraních hromadného ničení a pohlavárech bývalého iráckého režimu.

Velitel Roy Miller v podání Matta Damona pátrá se svou jednotkou po zbraních hromadného ničení a pohlavárech bývalého iráckého režimu. | foto: Bontonfilm

RECENZE Zelená zóna: George W. Bush je zase lump, ale akční podívané to neškodí

  • 6
Greengrassova Zelená zóna nepřináší žádný přelom v dějinách filmu. Napínavé zpracování konfliktu v Iráku ale stále účinkuje. Při sledování máte pocit, že jste v přímém přenosu.

Docela oprávněně se od akčního thrilleru Zelená zóna očekával „čtvrtý Jason Bourne“. S trilogií o agentovi bez paměti má totiž společný žánr, režiséra Paula Greengrasse i herce Matta Damona v hlavní roli.

Zelená zóna

70 %

Zelená zóna

USA, 115 min.

režie Paul Greengrass,

hrají Matt Damon, Greg Kinnear, Amy Ryanová,

Kinobox: 71 %

IMDb: 6.8

Bohužel v týmu Zelené zóny přibyl scenárista Brian Helgeland, podepsaný i pod novou verzí Robina Hooda, jenž vyšel z knihy od někdejšího zpravodaje v Bagdádu. Čili předem se rýsuje politické odhalení o pozadí války v Iráku, tedy o lumpu Georgi W. Bushovi a spiknutí Bílého domu s Pentagonem – jen s jednou příjemnou změnou, že CIA má tentokrát roli organizace „hodné“ a bezmocné, nikoli „zlé“ a „všemocné“.

Prostě obsah, který nepřekvapí. Ale obal pořád účinkuje.

Iluze přímého přenosu

Greengrass skočí rovnýma nohama do irácké paniky pod ohnivým nebem, což umí opravdu skvěle, a s podtitulem „čtyři týdny poté“ vjíždí do hlavního města Bagdádu znovu, už s Mattem Damonem coby jedním z velitelů jednotek hledajících údajné zbraně hromadného ničení a v náladě, jenž připomene oscarový film Smrt čeká všude.

Profesní věcnost se naleptává uprostřed chaosu, vojáci netuší, co místní říkají, co právě vynášejí, co najdou za rohem, odkud kdo udeří.

Z filmu Zelená zóna

Opět se prosazuje reportážní kamera s pocitovou iluzí přímého přenosu, tma, tíseň, zrychlený dech, jen vzdálený táhlý hudební tón; zase ucpaná ulice pulzuje nervní nejistotou, do níž Damon utrousí „Zkuste se tvářit akčně!“; znovu rychle střihaný těkavý obraz působí velmi autenticky, včetně úsečných povelů, pláče, křiku.

Ovšem na druhé straně se pod napínavým moderním pláštěm choulí stará známá historka, v níž hrdinovi vrtá hlavou totéž, co jisté novinářce a zkušenému vlčákovi z tajných služeb, čímž si koledují o problémy.

Humor za milion dolarů

Silnější motiv představuje jejich místní tlumočník, v očích krajanů kolaborant, a dojde i na stopu humoru, když se Matt Damon vypraví do akce s milionem dolarů v pytli. Naopak trochu lacinou agitkou zavání idyla americké smetánky u bazénu, zatímco o pár kroků dál se řadoví vojáci potí v prachu a strachu – možná zbytečně.

Ale díky režisérovi Paulu Greengrassovi téměř pokaždé vítězí podívaná s náhlými bezprostředními útoky, která neposkytuje oddechu. I když tady jen osvěžuje unavený model hry, v níž média odhalují politické čachry, a přestože se člověk přistihne při kacířské myšlence, že i Greengrass svou metodu vlastně jen opakuje. Ale opakuje ji dobře a ona pořád zabírá.