Z filmu Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka

Z filmu Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka | foto: Bontonfilm

RECENZE Plavba Jitřního poutníka: Děti z Narnie rostou, ale film pelichá a dětinští

  • 14
I v Česku točil dvakrát Letopisy Narnie Andrew Adamson. Třetí díl série s podtitulem Plavba Jitřního poutníka, jenž má ve čtvrtek premiéru, s novým režisérem lehce vypelichal; jako digitální lví hrdina.

S dětskou fantasy Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka vstupuje do Česka další z děl, u nichž je divácké nadšení nepřímo úměrné věku. Třetí film natočený podle knižní série může zabírat na školáky tak do třetí třídy, tím spíš, že dostanou v kině kouzelné 3D brýle.

Přibylo moře a bratránek

Starší děti se však už mohou vrtět, teenageři přezíravě smát a dospělí si nudu pojmenují: stejně nastavovaná kaše jako v Harrym Potterovi, ale unylejší filmařina a technicky slušné dodatečné převedení do 3D prakticky neplní jiný účel než vyšší vstupné. ̈

Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka

50 %

USA, Austrálie, 2010, 113 min.

režie Michael Apted,

hrají Ben Barnes, Skandar Keynes, Georgie Henley, Will Poulter

Kinobox: 58 %

IMDb: 6.3

Už dávno nestačí, že třetí rozměr nazdobí podvodní a letecké záběry, a plýtvat tímhle efektem na již lehce vypelichanou digitální hřívu lva Aslana je zbytečné – zvláště když se tentokrát lví part smrskl pouze na pár minut kazatelských řečí.

Stejně jako v předešlých dílech se daří navodit náladu válečné Anglie, ale trvá jen kratičce, než děti efektními vlnami z obrazu na zdi „proplavou“ do pohádkové země Narnie.

Totiž, děti – dva starší sourozenci už dospěli, takže se tu jen mihnou, a také oba mladší již vyrostli z prvotní roztomilosti, aniž ji nahradili podobně vděčným procitáním hormonů. Přibylo jen moře a protivný bratránek, figurka pro obveselení a pro polepšení.

Stavbou příběh připomíná bájnou Odysseu v opatrné dětské úpravě. Hrdinové vždy doplují na ostrov, kde je čeká chvilka napětí, odhalení a šermování, načež vyplují na další ostrov – to vše si párkrát zopakují. Střídá se jen podoba zlosynů: od otrlých otrokářů přes legrační trpaslíky po snaživou variantu krakena z Pirátů z Karibiku.

Proč pokračovat?

Letopisy Narnie

Recenze filmové série

Princ Kaspian 50 %

Plavba Jitřního poutníka 50 %

Kromě poetického kouzla s vločkami, pohyblivé mapy a snového vstupu na večírek, v nějž se promítne žárlivost hrdinky na krásnější sestru, nabízí film jen použité zboží žánru fantasy, počínaje počítačovou bouří a konče okatě našeptávaným zlem v podobě hustých mlh a temného houkání.

Humoru je málo, aranžmá zná jeden jediný týž princip jako Potter: hrdinové stojí a třeští oči kamsi k trikovému pozadí.

Děti samozřejmě jásají nad dráčkem jako ze Shreka, nevnímají četné patníky moudrých moralit, snesou i rozněžnělé finále plné slz loučení. Ovšem režisér Michael Apted se nijak nepředvedl, naopak trvalé pochyby, zda točit dál celou vybledlou sérii, ještě posílil.