Z filmu Akta X: Chci uvěřit - David Duchovny a Gillian Andersonová

Z filmu Akta X: Chci uvěřit - David Duchovny a Gillian Andersonová | foto: 20th Century Fox

RECENZE: Akta X - více krve a zamotaných vztahů, méně záhad

  • 12
Tentokrát v tom nemají prsty mimozemšťané, spíše víra a také láska. Nová Akta X se otevírají s příběhem Chci uvěřit, který nabízí záhady z pozemského světa.

Pátrání po ztracené agentce FBI Monice Bannanové, jež zmizela v lesích západní Virginie, vede Foxe Muldera a Danu Scullyovou na stopu podivných únosů a zločinů zvrhlé medicíny. Vyšetřování pomáhá otec Joe, bývalý kněz obdařený vidinami, jemuž však FBI ani Scullyová nevěří. Na rozdíl od Muldera.

Akta X: Chci uvěřit

60 %

USA, 2008, 105 minut.

režie Chris Carter,

hrají David Duchovny, Gillian Andersonová,

Kinobox: 62 %

IMDb: 5.9

Rozbíhá se sci-fi thriller, ve kterém se proplétají napínavé scény s romantickým vztahem Muldera a Scullyové. Oba si řeší osobní i etické problémy, zároveň jsou pohlcováni případem, který se stává pátráním po novodobém doktoru Frankensteinovi.

Avšak pro domácího fanouška bude jistě pikantní, že na straně zla pracuje česká zdravotní sestřička. A tak mezi angličtinou či občasnou ruštinou hlavních postav padnou ryze české věty, třeba: „Tak co budeme dělat?“

Zemitost a syrovost
Režisér a spoluscenárista Chris Carter, otec devíti seriálových řad Akt X, drží nový příběh více při zemi. Film dává přednost drsné škole a špinavé realitě. Děj neopustí zasněženou Virginii, kde v zamrzlé jezerní ploše nachází otec Joe, bývalý kněz, uřezané ruce.

Na rozdíl od předchozího filmu z roku 1998 se nová Akta X odehrávají v pravděpodobnější rovině. Občasné záblesky humoru, třeba když kamera zabere zarámovanou fotku prezidenta George Bushe a zazní znělka seriálu Akta X, jako by šlo o nějaké záhadné médium, jsou vítány.

Tajemných, významných pohledů a náznaků, klišé a la Akta X, je ve snímku Chci věřit méně. Příběhu to prospívá. Nechybí konflikt mezi silnou vírou, již představuje pedofilní kněz Joe, který zneužil 37 ministrantů, a dogmatickým přístupem církevní zdravotnické instituce, která chce odevzdaně vložit osud těžce nemocného hocha „do rukou božích“.

„Nevzdávejte to,“ říká otec Joe doktorce Scullyové, která chlapce léčí, a totéž vlastně platí i pro Muldera, jenž musí pátrat sám. Ale není to nic, co by Akta X posunulo dál.

Vyšperkovaná epizoda
Od filmu Akta X by člověk čekal asi více než vyšperkovanější seriálovou epizodu, protaženou na délku „celovečeráku“. Jistě, vztah mezi Mulderem a Scullyovou se prolne i do osobní, romantické roviny mnohem více než v předchozích epizodách. Zároveň zesílí odstředivé síly, které pudí oba hrdiny od sebe.

Mulder zpočátku nechce mít nic společného s novým případem, ale Scullyová jej přesvědčí a vtáhne do vyšetřování, pak se role obrátí. Protože doktorka Scullyová chce zachránit na smrt nemocného chlapce. To je pro ni důležitější než Frankensteinův případ.

Scullyová je racionálním protipólem fantazírujícího Muldera. Ale v novém filmu jsou jejich vztahy překombinované, přepsychologizované, jen aby děj získal další ohnisko napětí. Vznikla takzvaná „řadovka“. Zajímavý, lehce nadprůměrný příběh ze série Akta X, který však neotvírá nové, překvapivé téma.

Nicméně je to únosná volba při návštěvě kina i proto, že člověk nemusí být vybaven znalostmi o předchozích epizodách. Film Chci věřit funguje zcela samostatně.