Moderátorka Ester Janečková

Moderátorka Ester Janečková | foto: Ondřej KošíkMAFRA

RECENZE: Ester aneb zpověď mediální celebrity z Pošty pro tebe

  • 109
V roce 1989 začala Helena Třeštíková sledovat pro svůj dokument Sestřičky několik studentek zdravotnické školy v Praze. Jednou z nich byla Ester Janečková. Jak se stala televizní moderátorkou, poví v úterý na ČT snímek Ester.

Šťastná ruka, odhad nebo prostě čich je předpokladem nosného časosběrného dokumentu. Helena Třeštíková takový dar má, díky němu už z Manželských etud mohla vyzískat několik silných samostatných příběhů a zajímavé adeptky si vytipovala i mezi příštími sestřičkami. Po již odvysílané Karolíně přijde v úterý na řadu Ester.

Moderátorka Ester Janečková

„Je zajímavé mít možnost takové životní retrospektivy, rekapitulace. V něčem se to dá přirovnat k psychoterapii. Věděla jsem, že nemá cenu cokoli skrývat, že je při natáčení potřeba naprostá otevřenost,“ přiznala Ester Křížková-Janečková, již kamera sledovala třicet let. 

Zdálo by se, že po bezprostřední realitní makléřce Karolíně bude známá tvář ještě poutavějším hitem, ale třebaže lovci senzací ze života slavných se bohatě nasytí, ukázalo se, že pro dokument jsou právě lidé z obrazovky méně zajímaví. Zpravidla se totiž, třebas podvědomě, více stylizují. I když obsahově nic nezamlčí, projevem jsou stále takříkajíc „v roli“.

Jedno mají obě hrdinky společné: u zvolené profese nezůstaly. Ester, tehdy ještě Křížková, se coby šestnáctiletá svěřuje, že se právě nepohodla se spolužačkami, protože má jiné zájmy. V roce 1990 jí vadí, že po revoluci je až příliš klidno, ve škole recituje, na maturitním plesu děkuje za celý ročník z pódia a pět let poté už ji kamera zastihne během studií herectví na DAMU.

„Našla jsem tu víc sama sebe, taky se potřebuju vydovádět,“ přiznává. Ovšem jeviště brzy vyklidí, protože přijde svatba s lékařem Zdeňkem Janečkem, první syn, pak druhý – a teprve následující záběry už nacházejí „jinou Ester“, moderátorku tehdy tří televizních pořadů v čele s populární Poštou pro tebe.

„Strašný výraz,“ směje se, když ji Třeštíková nazve mediální celebritou, nicméně profesní návyk už z jejího vystupování prosakuje. Samozřejmě pro Českou televizi znamená dokument Ester vítanou nepřímou reklamu, protože jeho značná část se logicky odehrává v zákulisí Kavčích hor.

S Karolínou sdílí Ester ještě ukázku ženské činorodosti, totiž budování domu se stresovou zátěží hypoték, i když svobodná matka na tom byla jistě hůř a její projevy optimismu vyznívaly živelněji. Na druhé straně však též Ester Janečková zažila a poctivě popisuje okamžik, kdy ji partner opustil. 

Ve zkratce, před Vánocemi odešel za jinou, za čtrnáct dní byl zpátky, moderátorka pak přiznala i své hříchy a ze smiřování vzešlo třetí dítě. Jenže ani to nebyl konec, manželské restarty se v dokumentu Ester opakují, navíc se Janečková zpovídá ze dvou trýznivých rodinných ztrát.

Ester

60 %

Režie Helena Třeštíková, účinkuje Ester Janečková

Kinobox: 67 %

IMDb: 6.2

Nicméně jinak než její přímá předchůdkyně Karolína; přiklání se jednou k psychoterapii, podruhé k aktivismu, věčně se vrací k traumatu, že ji vlastní otec odmítal, má sklon k sebezpytování a zobecňování, hlídá si výraz i jazyk.

Odvaha, kterou Ester Janečková projevila, i důvěra, s níž se režisérce otevřela, zaslouží nepochybně obdiv. Ale spontánnost civilní Karolíny tady prostě chybí.