Doom

Doom - Fotografie z filmu Doom (2005) | foto: Bontonfilm

RECENZE: Doom aneb hodně nepříjemná podívaná

  • 9
Doom je filmem zejména pro vášnivé pařany. Hlavně pro ty, kteří dodnes vzpomínají na tisíce mrtvol zlých nácků ze hry Wolfenstein a po nástupu Doomu nešli dobrovolně týden spát.

Na rovinu - film Doom vznikl podle stejnojmenné počítačové hry, což znamená, že se v něm hlavně chodí a střílí.

Posuďte sami - na základně na planetě Mars si vědci žijí spokojeně až do chvíle, kdy se jim nějakým způsobem podaří otevřít bránu do pekla, takže se najednou musí o svačiny dělit s hordou dost nebezpečných monster.

Doom

55 %

akční, 100 minut ()

režie: Andrzej Bartkowiak - scénář: Dave Callaham, Wesley Strick, kamera: Tony Pierce - Roberts, hrají: Carl Urban, The Rock, Rosamund Pike, Robert Russel

hodnocení iMDB.com: 55% (k 2. listopadu 2005)

Kinobox: 55 %

IMDb: 5.2

A protože to tak vláda rozhodně nehodlá nechat, vyšle tým elitních mariňáků, aby problém vyřešili. No a ti pak prostě chodí po základně a dělají svou práci. Přesně jako v třetím pokračování slavné počítačové hry, na jejíž motivy vznikl scénář.

Představitel jedné z hlavních rolí Carl Urban říká, že režisérovi "se skvěle podařilo zaznamenat rozklad společnosti, ztrátu jakýchkoliv civilizačních návyků ve chvíli, kdy jsou lidé zahnaní do kouta."

Protože Andrzej Bartkowiak v minulosti režíroval filmy jako Romeo musí zemřít či Lovec policajtů, je mnohem přiléhavější hláška, kterou vypustil akční herec The Rock. Totiž že "tenhle film je pekelně krvavý. Nebude to rozhodně příjemná podívaná."