Ze seriálu Co ste hasiči! (2021)

Ze seriálu Co ste hasiči! (2021) | foto: TV Nova

RECENZE: Hasiči by rádi hráli Okresní přebor, ale zatím na něj nestačí

  • 27
Novinka Novy, původní letní seriál Co ste hasiči, by potřeboval více odvahy. Je sice stravitelnější než vztahové telenovely, ale slabší než Okresní přebor, k němuž prozatím marně vzhlíží.

Protože za seriálem Co ste hasiči stojí několik lidí z internetového projektu sKORO NA mizině, provázela jej naděje, že by stejnou dávku zábavné osobitosti mohli propašovat i do říše sladkobolných románků typu Ordinace v růžové zahradě. Ale po dvou dílech to na průlom nevypadá.

Vesnická kronika má blíže k bezpečné selance Chalupářů než k hořce vědoucímu smíchu Okresního přeboru, ač právě k fotbalové sáze se její hasičská sestra zjevně snaží přiblížit. 

Jenže trefné všední detaily ze sousedského soužití se rozbíjejí o spoustu klišé, počínaje zkorumpovaným starostou kšeftujícím s evropskými dotacemi a konče pražským intelektuálem, jenž na svém sídle prokazuje schopnosti Pata a Mata.

Jako by scenáristický tým do figurkářské mozaiky postav nevkládal charaktery jedinečné, nýbrž typizované, což se odráží i na hereckém obsazení.

Ze seriálu Co ste hasiči! (2021)

Po farmářské telenovele Slunečná člověk samozřejmě s úlevou uvítá, že zase jednou vidí neučesanou venkovskou hospodu, pánskou „trucovnu“ v autovraku na zahradě či myslivecký posed vystavěný absurdně s výhledem do vsi a že se mu dostane i stopa černého humoru, třeba když se zostuzenému náčelníkovi hasičů nesměje jedna jediná sousedka – čerstvá vdova.

Většinu záchytných bodů milé bizarnosti však překryjí stereotypní šablony: mladá láska ve stylu Montekové vs. Kapuletové, rozšafní penzisté bojující se ztrátou zubní protézy i s chytrými telefony, zanedbávaná manželka toužící po dovolené u moře. Hledání zrádce ve vlastních řadách pak už zosobňuje čistě komunální detektivku bez záhady.

Co ste hasiči

50 %

Scénář Rudolf Merkner, Martin Šimíček, Barbora Vlnasová, režie Vladimír Skórka, hrají Petr Rychlý, Martin Pechlát, Václav Kopta, Nela Boudová, Pavel Nový

Kinobox: 46 %

Hrají se zkrátka Naši furianti moderní doby, variace na Vesničku mou střediskovou, jež klouže po líbivém povrchu, přehlídka lokálních válek o naprosté prkotiny, kde „hodní“ a „zlí“ mají od počátku jasné kontury a pár chlapských facek patří ke koloritu, se kterým shovívavě počítá i tamní policie.

Slibovaná akce to zkouší, ale ještě se pořádně nenadechla, situační humor zase zpravidla končí u kutilských trampot doktora práv, jenž si pomáhá morseovkou či zlodějskými fintami ze soudních spisů.

Vlídně starosvětský ráz záchranářů, již sami potřebují občas zachránit, se v letním čase plném repríz může zavděčit, byť jej zejména ženské dialogy banalizují. Ale velký třesk se nekoná, k tomu chybělo více odvahy na straně objednavatele i dodavatele seriálu Co ste hasiči.