Z pořadu Bludičky

Z pořadu Bludičky | foto: Česká televize

RECENZE: Bludičky stojí na hercích. Triu pořadů by slušel jeden film

  • 1
Mají společnou matku, která se o ně nestará, a rozdílné představy o svobodě, jež je čeká s dospělostí za zdmi dětského domova. Ústřední trio hrdinů třídílného příběhu Bludičky, který podle scénáře Iva Pelanta natočila Irena Pavlásková a ČT začne vysílat v neděli, tvoří nejsilnější součást díla. I herecky.

Obrazovce vládnou hlavně představitelé mladších sourozenců, přirozeně výbušný Filip Cíl a klackovitě rebelská Tereza Nvotová, u níž neruší ani slovenský přízvuk. Těžší úkol už má Jana Pidrmanová coby nejstarší a nejrozumnější, zdatná studentka, ochránkyně a z vůle autorovy takřka svatá bojovnice.

Z pořadu Bludičky

Také další chovanci domova od capartů po teenagery působí nenuceně včetně slovníku. Kdyby se Bludičky držely výhradně trojice, jejíž příchylnost a semknutost navzdory odlišným postojům je až dojemná, stačil by jim jeden jediný, soustředěnější, čistší a v důsledku ještě silnější film.

Bohužel nosnému těžišti ubližuje pro ČT tak příznačná odstředivost spolu se sklonem nastavovat jednolitou látku na trilogii a každý díl ještě na celovečerní rozměr. Nitky se od jedinečných postav rozbíhají k povšechným dějům a figurkám, na nichž se zpravidla jen demonstrují typické publicistické pravdy - kterak si neuvážliví zájemci o adopci děti půjčují "na zkoušku" a vracejí; na co nestačí peníze a nač zákony; jaké předsudky ve společnosti panují.

Vrcholem téhle odstředivé křivky se stane soudní boj o dítě mezi hysterickou hvězdou a obávaným bossem, v níž nechybí úloha bulváru ani výhrůžná mafiánská gorila jako z gangsterské parodie. To vše jen proto, aby zcela podle očekávání dospěla hrdinka coby začínající sociální pracovnice k poznání, že někdy je ústavní péče menším zlem.

Z pořadu Bludičky

Nepřekvapí ani tematické milníky útěků, lásek, vězení a rekvizit od hracích automatů přes charitu po babyboxy; naopak čistě rodinné jednotlivosti, zejména mladíkův zoufalý pokus o soužití s matkou, vedle jejíž zdětinštělé trosky je náhle on tím dospělejším, mají nepopiratelnou účinnost. I proto, že jsou dobře natočené: prostě, drsně, přímě - na rozdíl od vycpávkové vaty například vězeňských úkonů. Spolu s mladými herci tak vyvažují mírnou naučnost a okatý pozitivismus vlídných duší vůkol.

Bludičky
ČT, režie Irena Pavlásková, hrají Jana Pidrmanová, Filip Cíl, Tereza Nvotová, Miroslava Pleštilová, Jan Zadražil, Růžena Merunková, 3x 84 minut
Hodnocení MF DNES: 60 %