Sluneční stát

Sluneční stát - Fotografie z filmu Sluneční stát režiséra Martina Šulíka | foto: 1. veřejnoprávní

Ranění mušketýři ve Slunečním státě

  • 3
Nový film Martina Šulíka Sluneční stát má chvályhodnou ctižádost dorovnat česko-slovenské klopýtání za britskou vlnou sociálních komedií, jimž kraloval divácký hit Do naha! A nedělá to vůbec špatně.

Dokonce volí podobnou výchozí situaci – parta kamarádů ztratí práci a zkusí společně podnikat.

Mezi oběma filmy je jediný rozdíl, jenže dost zásadní: Sluneční stát nemá ten jeden velký ústřední nápad, jedinečný tmelící klíč, jakým byl v případě Do naha! groteskní pokus tatíků vydělávat pánským striptýzem.

A nemá ani sólového hrdinu s vyhraněným snem jako jiná slavná britská " sociálka" – Billy Elliot, v níž s předurčeností prostředí bojoval výjimečně nadaný tanečník.

Sluneční stát se chlubí charakteristikou "film bez přívlastku", což v české tvorbě hemžící se (tragi)komediemi s přídomky hořká, mrazivá, bláznivá, černá či rodinná zní velmi příjemně, zároveň si však dopřává podtitul Hrdinové dělnické třídy.

Jako by tvůrci přece jen pocítili nutnost připojit smutně ironickou vysvětlivku k průvodci po osudech ostravských mušketýrů. Oč tu jde? Čtveřice kamarádů, kteří si navzájem ovazují rány z neradostných vyhlídek a rozklížených partnerských vztahů, časem zjistí, že heslo Jeden za všechny, všichni za jednoho! se haleká snáze, je-li královský žold jistý. Když vyschne, i chléb přátelství se láme...

Herecky vyrovnaná sestava představuje čitelně zvolený vzorek: typ věcný čili Igor Bareš, typ rodinný neboli Oldřich Navrátil, typ namlouvací alias Luboš Kostelný a typ problémový v podání Ivana Martinky – asi vůbec nejzajímavější, neboť v jeho vzdorné nepřizpůsobivosti je gesto " posledních pravých chlapů", kterým kromě rádobyhrdosti nezbývá už vůbec nic.

Film však žádného z nich nestaví do popředí, nelíčí drama, nýbrž situační a vztahový živočichopis jisté komunity, dokreslovaný sbírkou obehraných, ač stále vděčných rekvizit. Jakkoli je Šulík umí prodat, film by se klidně obešel bez kývacích pejsků a podobných předmětů, určených jen k dojímání či pobavení domáckým vkusem hrdinů. A také bez očazených, zrezivělých, zpustlých zákoutí černé Ostravy, neboť tu daleko nenuceněji postihuje věrný jazyk regionu, kde se třeba dávným pojmem " propaganda" míní dnešní reklama.

Úzkostlivost, s níž se Šulík snaží docílit " obyčejnosti" všech postav, je obdivuhodná, zároveň však odhání vůni neobyčejnosti v ději či situacích. Film tak tvoří sled výjevů o podnikatelích z leknutí, mozaika, z níž utkví výrok Kvalitní sex – jediná radost chudých, drobné rodinné svátky, jako je první přijímání, Barešova jemná hra na Elvise Presleyho, honičky za zlodějem v taxíku či s celým " trestním komandem", Anna Šišková na erotické lince, Petra Špalková v keltském úboru...

Kdyby měl každý zdejší film ambice a řemeslo Slunečního státu, mohli bychom si blahopřát. Nicméně dokonalý není. Bolest mužů zbavených sebevědomí, řečeno s písní Pavla Dobeše, se z úhelného tématu změní v tříšť pohledů do kuchyní a ložnic a místo pointy přijde mušketýrské smíření i loučení. Snímek Do naha! měl navíc zdánlivé maličkosti: nápad, začátek, prostředek a konec.

,