Proč bych měl zabít Ramba? Sylvester Stallone křísí akční legendu

  7:59
Do svých třinácti let byl Sylvester Stallone za své chování vyloučen ze čtrnácti škol. V patnácti vyhrál hlasování spolužáků, kdo ze třídy skončí na elektrickém křesle. Teď je mu třiasedmdesát a popáté jde do akce ve filmu Rambo: Poslední krev. Vážně naposled?
Sylvester Stallone ve filmu Rambo: Poslední krev

Sylvester Stallone ve filmu Rambo: Poslední krev | foto: Bontonfilm

Třiadvacetiletý Stallone získal dvě stě dolarů za svou první hlavní roli v lehce pornografickém Italském hřebci, kde se svlékal coby gigolo lačný sexu. Šest let poté, kdy dostal zelenou jeho průlomový projekt Rocky, měl na účtu jen 106 dolarů. Za dalších šest let za snímek Rambo: První krev inkasoval včetně televizních práv tři a půl milionu dolarů. Což byl teprve začátek.

„Budu dál hrát Ramba a Rockyho. Oba jsou stroje na vydělávání peněz, které nelze vypnout,“ říkal na rovinu. Ovšem pak mu postava Rockyho ve filmu Creed vynesla uznání v podobě nominace na Oscara a Rambovy návraty zas obhajuje slovy „je čas spojit akci s politikou“.

Sága válečného veterána dospěla k pátému dílu; čtvrtý, Rambo: Do pekla a zpět, se zrodil v roce 2008 a název nynější premiéry odkazující symbolicky k prvnímu filmu z roku 1982 naznačuje loučení. Jenomže Stallone si ponechává zadní vrátka.

Ještě koncem loňského roku mluvil o definitivním závěru série, kde jeho postava „konečně najde to, co pokládá za mír“, ovšem letos na květnovém festivalu v Cannes už naznačil, že by Ramba klidně hrál i nadále, pokud Poslední krev v kinech uspěje. Poněkud tím zneklidnil sázkaře, kteří užuž vypisovali kurzy na možnost, že dosud neporazitelný válečník ve finále novinky zahyne hrdinnou smrtí.

V jejím úvodu se ovšem tváří neškodně, po všech bojových výpravách se John Rambo konečně vrátil domů, usadil se na ranči v Arizoně a v poklidné oáze stárnoucího kovboje si našel pár přátel. Jenže smíření, k němuž se blíží, musí znovu odložit, protože dcera jeho dávného kamaráda se navzdory varování vydala do Mexika, kde ji unesla místní mafie obchodující vedle narkotik s nucenou prostitucí.

Tudíž Stallone má opět důvod, aby na adresu drogového kartelu procedil svým typickým stylem mezi zuby: „Jde k vám smrt a není nic na světě, co by vám pomohlo ji zastavit!“ Mimochodem pověstný hercův výraz a mluvu způsobil při porodních komplikacích zásah chirurgickými kleštěmi, po kterém mu ochrnula levá dolní část tváře – ale svůj někdejší handicap proměnil v osobitou obchodní značku.

„Nejsem hezký v klasickém slova smyslu. Oči mám jako škvírky, ústa i zuby nakřivo, můj hlas zní mafiánsky. Ale dohromady to kupodivu nějak funguje,“ popsal Stallone způsob, jímž jeho postavy na fanoušky zabírají, přestože sám je šampionem anticen Zlatá malina. Na výroční trofej za nejhorší výkony byl celkem třicetkrát nominován a desetkrát ji získal, čímž utvořil svého druhu historický rekord.

Nicméně i taková Pyrrhova vítězství tvoří usměvavý folklor akčních hrdinů a Stallone se kvůli nim rozhodně nehroutí. Naopak se naplno těší z novinky, kterou propaguje roztodivnými způsoby. Na Instagramu se třeba radoval z rozhodnutí, které filmu Rambo: Poslední krev udělilo pro americký trh takzvaný rating R čili omezenou věkovou přístupnost: „Skvělý den! To, co přijde, se bude lišit od všeho, co jste doposud viděli!“ V Česku se film nasazuje jako nevhodný do 15 let, ale třeba v Irsku a ve Velké Británii se hraje až od 18 let.

Často se také přetřásá, že poprvé Rambo vtrhne na plátno bez tradiční čelenky a bujné hřívy. Stallone se výjimečně nechal ostříhat nakrátko, což okamžitě probudilo vzpomínky na rok 1988, kdy svůj účes odmítl zpeněžit. Nabídli mu totiž čtyři miliony dolarů za reklamu na americké pivo s podmínkou, že půjde k holiči; když odmítl, přihodili ještě milion, ale herec nepovolil.

Své dva klíčové hrdiny považuje za dvě strany téže mince, Rocky je prý pozitivní, Rambo princ temnoty. Nicméně se odmítl podřídit původní knižní předloze, v níž se Rambo zabije. „Nepokládám to za správné, sám návrat válečných vysloužilců z Vietnamu přinesl skoro dvě stě tisíc sebevražd. Namítl jsem – Proč bychom ho nemohli zavést až na hranu, aniž bychom ho přitom zničili? Quentin Tarantino mi tehdy řekl - Jsi zbabělec, měl jsi Ramba zabít! A já mu odvětil - Quentine, ty jsi zešílel. Proč bych ho zabíjel, když chci natočit několik pokračování,“ vyprávěl o počátcích projektu.

Jaký je vlastně Sylvester Stallone v soukromí? Ze tří manželství měl pět dětí, ve volném čase rád maluje olejovými barvami na plátně a vykládá, že za svého osobního hrdinu považuje Leonarda da Vinciho. Miluje doutníky a bollywoodské filmy, podporuje republikány, ale přitom se zasazuje za kontrolu střelných zbraní, dokonce sám sebe popisuje jako největšího odpůrce pušek v dnešním Hollywoodu.

Vyznává heslo, že „jedinkrát v životě musí člověk na jeden smrtelný okamžik uchopit nesmrtelnost; jinak by nežil“. A odmítá penzi. „Jednoho rána se probudíš a žasneš - Co se to stalo? Kam všechno tak rychle odešlo? Vždyť ještě zbývá tolik věcí, které chci dělat. Myslím, že spousta lidí to cítí stejně jako já, ale společnost jim přikazuje - Ustupte, je třeba sloužit mládí,“ líčí Stallone své pocity. A dodává: „Nejsem nejbohatší, nejchytřejší nebo nejtalentovanější osoba na světě, ale uspěju, protože se pořád udržuju v chodu.“

  • Nejčtenější

Buranství, říká o přerušení Kaščejevy na Českých lvech režisér Chlupáček

12. března 2024

Rozstřel Loni společně uvedli do kin film Úsvit, letos na televizní obrazovky vyslali minisérii To se...

RECENZE: Gabriela Soukalová ve sprše i v moři. Dokument jí zadal pózy

18. března 2024

Premium Pod názvem Gabriela Soukalová: Pravda se pořád vyplatí vešel do kin dokument, v němž se zpovídá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

České filmaře zatkli při natáčení ve Vatikánu. Teď se chtějí vrátit zpět

16. března 2024

Premium Štáb snímku Ďáblova sbírka skončil po natáčení na Svatopetrském náměstí na policii, která zabavila...

Metoda Markovič: Scény z výslechů byly hodně intimní, říká představitel Hojera

13. března 2024

Rozstřel Herec Petr Uhlík, tvář dvou výrazných televizních projektů letošního roku: minisérií Metoda...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Desatero pro všechny, kdo rádi hlásají velké pravdy

12. března 2024

Premium Málokdo si zapamatuje, kdo si o víkendu připsal České lvy nebo Oscary, ale zato se bude ještě...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Posedlost a láska k hudbě. Olga Malířová Špátová natočila dokument o Petru Jandovi

19. března 2024  7:30

Před třemi lety oslovili přátelé Petra Jandy dokumentaristku Olgu Malířovou Špátovou, aby o něm...

Vedle ořezaného stromu vyrostla nová Banksyho malba, má ekologický apel

18. března 2024  19:49

Nová nástěnná malba v londýnské čtvrti Finsbury Park přilákala davy lidí. A to i přesto, že se k...

RECENZE: Album Visions od Norah Jones je ospalá jazzová „pohodička“

18. března 2024  17:20

Vůbec nejnešťastnější hodnocení, které se může dostat jakémukoliv uměleckému dílu je, prohlásíme-li...

RECENZE: Bez nápadu. Justin Timberlake vydal až odpudivě prázdnou desku

18. března 2024

Premium O aktuálním albu Everything I Thought It Was hovořil zpěvák a herec Justin Timberlake ještě před...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...