Komediální seriály jako Teorie velkého třesku konzumují Husákovy děti po více epizodách. | foto: Reuters

Husákovy děti „sjíždějí“ na internetu veselé seriály po více dílech

  • 168
Muži online nejvíce sledují filmy, ženy zase seriály, jejichž fanoušky je také generace zvaná Husákovy děti, která stále dává přednost češtině. Vyplývá to ze studie společnosti Nielsen Admosphere Video na internetu 2019.

Obecně nejsledovanějšími typy videoobsahu na internetu jsou filmy, seriály a hudební klipy. Ovšem muži sledují nejvíce filmy (alespoň několikrát za týden), dále vtipná videa a na třetím místě hudební a zpravodajská videa, kdežto u žen s přehledem vedou seriály a teprve za nimi následují filmy a klipy.

V rámci věkových kategorií vítězí filmy zejména u respondentů starších 37 let, zatímco v popředí zájmu mladších ročníků jsou spíše klipy a seriály. Samostatnou část studie pak tvoří výzkum vztahu respondentů ve věku 37–51 let, takzvaných Husákových dětí, k seriálům.

Z dané věkové skupiny těch, kdo videoobsah občas sledují, si volí 89 procent právě seriály. „Navíc je mezi Husákovými dětmi poměrně rozšířený styl, který se v angličtině označuje jako binge-watching, tedy zhlédnutí více dílů najednou, což preferuje 47 procent z nich,“ dodává Lucie Vlčková z Nielsen Admosphere. Ostatní se dívají po jednotlivých dílech, tedy jako v televizi.

Podle žánrů volí Husákovy děti hlavně komediální seriály (72 procent), dále  detektivní série (61 procent) a dobrodružné ságy (47 procent). Nejoblíbenější jsou tituly v češtině či slovenštině včetně dabingu. Jenom šest procent této věkové skupiny se nejraději dívá na seriály s českými titulky, dvě procenta s anglickými titulky a rovněž dvě procenta v angličtině bez titulků.