I komedii Vesničko má, středisková zařadili odborníci do seznamu filmů hodných záchrany.

I komedii Vesničko má, středisková zařadili odborníci do seznamu filmů hodných záchrany. | foto: Isifa

Projekt digitalizace zachrání dvě stovky českých filmů, šanci dostaly jen kvalitní

  • 10
Vývoj technologií nastartoval novou éru ve filmovém průmyslu takovým tempem, že za pár let nebudou filmy v kinech přístupné jinak než v digitální podobě. Pro mnohé klenoty české kinematografie by to v podstatě znamenalo konečnou. Ministerstvo kultury České republiky proto odstartovalo proces digitalizace filmových děl.

Zareagovalo tak na doporučení Evropské komise. Podle přizvaných odborníků by se mohlo v první fázi zdigitalizovat 200 českých filmů a to od těch prvních Jana Kříženeckého ještě z konce 19. století po Svěrákovu Obecnou školu.

V případě, že by se podařilo získat finanční prostředky od státu, pak by digitalizace těchto filmů mohla trvat čtyři roky. Potřebná investice se odhaduje na 500 miliónů korun.

Digitalizace kulturního materiálu, kam patří vedle filmu například i fotografie nebo knihy, je jednou z priorit Evropské unie v oblasti kultury a vzdělávání.

Kvalita 50. let

Co z "problematické" dekády má nárok na záchranu

Bajaja (1950), Císařův pekař - Pekařův císař (1951), Divotvorný klobouk (1952), Pyšná princezna (1952), Staré pověsti české (1952), Měsíc nad řekou (1953), Osudy dobrého vojáka Švejka I.-III. (1954-1955), Jan Hus (1954), Stříbrný vítr (1954), Cesta do pravěku (1955), Dědeček automobil (1956), Dobrý voják Švejk (1956), Ztracenci (1956), Poslušně hlásím (1957), Škola otců (1957), Tam na konečné (1957), Vlčí jáma (1957), Zářijové noci (1957), Touha (1958), Tři přání (1958), Vynález zkázy (1958), Zde jsou lvi (1958), Král Šumavy (1959), Probuzení (1959), Romeo, Julie a tma (1959), Sen noci svatojánské (1959)

V roce 2006 vydala Evropská komise takzvané Doporučení týkající se digitalizace kulturního materiálu, jeho dostupnosti on-line a o uchovávání digitálních záznamů. "Jde především o to zpřístupnit národní filmové bohatství pro další generace," říká Daniela Staníková z české kanceláře MEDIA Desk, jež v České republice zastupuje program Evropské unie MEDIA.

Většinu českých filmů vyrobených od počátků české kinematografie v roce 1898 do roku 1993, kdy byla privatizována státní filmová studia, spravuje stát prostřednictvím Národního filmového archivu (NFA) a Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie (SFČR). Ministerstvo kultury ČR má tedy unikátní možnost, ale zároveň i odpovědnost za digitalizaci fondu české kinematografie.

Ministerstvo kultury a Filmová rada, která sdružuje české filmové profesní asociace, festivaly a instituce, sestavila tým, jehož úkolem bylo vypracovat Návrh koncepce digitalizace českých filmových děl.

Z filmu Cesta do pravěku

V týmu se sešli například umělecká ředitelka MFF Karlovy Vary Eva Zaoralová, filmový historik Jan Lukeš, ředitel Národního filmového archivu Vladimír Opěla, filmový publicista a producent Tomáš Baldýnský nebo předseda Asociace producentů v audiovizi Pavel Strnad.

Podle odborníků bude finančně a časově nejnáročnější obrazový scan (nascanování 1 metru filmu zabere jeden a půl minuty, celková metráž filmů je 509 700 metrů), digitální restaurace obrazového a zvukového záznamu, další část plánovaných nákladů souvisí například s výrobou distribučních masterů pro jednotlivé druhy dalšího šíření filmů.

43. MFFKV - workshop Master Class - Saffron Burrows a Tomáš Baldýnský

Tomáš Baldýnský

Zahájení 44. ročníku filmového festivalu. Eva Zaoralová převzala cenu od ministra kultury.

Eva Zaoralová

"Skutečná doba procesu digitalizace závisí na mnoha faktorech a to zejména výši disponibilních finančních prostředků," řekla ředitelka odboru médií a audiovize Ministerstva kultury Helena Fraňková.

V celkovém počtu 200 filmů je zastoupeno 83 režisérů, které reprezentuje pouze 6 žen a 29 režisérů těchto filmů je v současné době naživu. Časově se jedná o filmy vyrobené v letech 1898 až 1991 (jejich seznam je volně přístupný na internetových stránkách MEDIA Desk.

Marketa Lazarová - Magda Vášáryová a František Vláčil

"Sami sebe jsme se ptali, jestli mají být ve výčtu kromě vrcholných děl i snímky typické pro tu kterou éru, tedy například i propagandistické tituly 50. let, zda chceme, aby všechny dekády byly zastoupeny rovnoměrně, nebo budeme hlídat zastoupení jednotlivých tvůrců či žánrů. Nakonec jsme se rozhodli, že jediným kritériem bude kvalita," popisuje člen týmu a filmový publicista Jaroslav Sedláček.

Nejvíce, konkrétně dvanáct filmů, natočil Karel Kachyňa, dále pak Martin Frič nebo Věra Chytilová. Více než pět filmů ve vybrané dvoustovce režírovali například Otakar Vávra, František Vláčil, Jiří Menzel nebo Karel Zeman, jsou to i filmy Miloše Formana, Jana Němce nebo režisérů Jána Kadára a Elmara Klose.

"Jsem samozřejmě ráda, že filmy nezaniknou a poctěna, že zrovna mé filmy jsou ve výběru tak hojně zastoupeny. Na druhou stranu je mi trapné, pokud se tam kvůli mně nějaký jiný režisér nedostal," konstatovala Věra Chytilová, která má v celkovém počtu devět celovečerních filmů a jeden film povídkový.

Snímek z filmu Erotikon

Snímek z filmu Erotikon

Z filmu Ucho

Snímek z filmu Ucho

Do výběru se dostalo jedenáct němých filmů, osmdesát filmů reprezentuje 60. léta, období tzv. Nové vlny, které bylo doposud vůbec nejšťastnějším pro český film. Celá první fáze je zakončena rokem 1990, který zahrnuje například Kouř Tomáše Vorla, posledním vybraným filmem je Obecná škola Jana Svěráka nominovaná na Oscara.

Česká kancelář MEDIA Desk pořádá společně s Ministerstvem kultury v rámci právě probíhajícího festivalu Dny evropského filmu seminář Digitalizace českých filmových děl, na kterém zástupci Filmové rady, Ministerstva kultury a Národního filmového archivu představí záměr digitalizace českého filmového dědictví.

Organizátoři jsou přesvědčeni, že většině Čechů není lhostejné, zda v budoucnu uvidí v kinech nebo v reprezentativní kvalitě v televizi historickou veselohru o císaři a legendárním Golemovi Císařův pekař – Pekařův císař s nepřekonatelným Janem Werichem, fantastickou Cestu do pravěku režiséra Karla Zemana nebo třeba Petrolejové lampy s jedinečným Petrem Čepkem či Herzovu Morgianu v rámci kolekcí filmů na DVD.

Filmoví šťastlivci po dekádách

Ukázka ze seznamu 200 filmů určených k digitalizaci

Filmy Jana Kříženeckého (1898-1908) - r. J. Kříženecký, němý, čb
Erotikon (1929) - r. G. Machatý, němý, čb
Kristian (1939) - r. M. Frič, čb
Krakatit (1948) - r. O. Vávra, čb
Osudy dobrého vojáka Švejka I.-III. (1954-1955) - r. J. Trnka, barevný
Rozmarné léto (1967) - r. J. Menzel, barevný
Ucho (1970) - r. K. Kachyňa, čb
Vesničko má středisková (1985) - r. J. Menzel, barevný
Obecná škola (1991) - režie J. Svěrák, barevný