Karel Fiala ve své nejslavnější roli Limonádového Joea

Karel Fiala ve své nejslavnější roli Limonádového Joea | foto: Archiv MF DNES

Vlasy i Koňská opera. Kina rozezpívá pět legendárních muzikálů

  • 1
Putovní festival filmové klasiky Projekt 100 změnil během let několikrát podobu. Letos se zaměřil na jediný žánr: do kin vrátí v digitalizované podobě pětici legendárních muzikálů. Všechny odstartují 1. srpna.

Nejstarší položku kolekce představuje Zpívání v dešti z roku 1952, v němž se před kamerou potkali Gene Kelly, Donald O’Connor a Debbie Reynoldsová. Slavný tanečník Kelly se podílel i na režii úsměvného příběhu, který se odehrává v Hollywoodu v době, kdy hvězdy němé éry panikaří kvůli nástupu zvukového filmu.

Transvestita z Transylvánie

Zcela jiný typ podívané zosobňuje Rocky Horror Picture Show. Bláznivý snímek z roku 1975 vznikl jako parodický hold pokleslým žánrům v čele s levnými horory. Mladý pár zabloudí na večírek, kterému vévodí uměle stvořený bisexuál, „milý transvestita z Transexualu v Transylvánii“, a zapojí se do všeobecných orgií.

Jen o čtyři roky později vznikly Vlasy, protiválečná romance v režii Miloše Formana. Stala se jeho třetím americkým dílem, hlavní role si rozdělili John Savage s Treatem Williamsem a k nám film dorazil až o deset let později, prakticky na sklonku totality. Traduje se, že na konkurz tehdy zavítala i ještě neznámá Madonna.

V roce 2001 v příběhu Moulin Rouge vytvořili ústřední pár Nicole Kidmanová a Ewan McGregor. Příběh osudové lásky se odehrává na počátku 20. století v Paříži, vyznačuje se živelnou náladou nočního podniku i pestrou směsí slavných písní od Beatles po Kiss a dotáhl to až k oscarové nominaci za nejlepší film roku.

Divoký západ po česku

Domácí scénu zastupuje Limonádový Joe aneb Koňská opera, westernová parodie v režii Oldřicha Lipského, kde se vedle známých herců sešlo i pětatřicet kaskadérů. Kulisy městečka na Divokém západě pak použil ještě zahraniční štáb díla Zlatokopové z Arkansasu – a také v něm si zahrála Joeova láska neboli Olga Schoberová.