Hrdinové filmu Srdce na dlani | foto: CinemArt

Proti severské vlně stojí princezna Diana a domácí Srdce na dlani

  • 0
V kolekci devíti premiér kin mají převahu severské novinky, vesměs související s festivalem Scandi. Příznivci princezny Diany si najdou titul Spencer a divácký hit se čeká od domácí komedie Srdce na dlani.

Martin Horský se uvedl úspěšným režijním debutem Ženy v běhu, takže i jeho Srdce na dlani spoléhá na divácký zájem. Hledání lásky se točí kolem tří generací jedné rodiny, ale týká se i psí dvojice basetů. Otce a syna si zahráli Bolek a Vladimír Polívkovi.

Neméně pozitivní vyznění má komorní americká road movie C’mon C’mon, v níž Joaquin Phoenix coby osamělý rozhlasový novinář a Woody Norman jako jeho malý synovec útočí na herecké Oscary. Jejich společné putování Státy doplňují autentické zpovědi mladých o jejich vizi budoucnosti.

Název Spencer nese drama, v němž si režisér Pablo Larraín
k zobrazení vybral jeden úsek ze života princezny Diany; konkrétně vánoční svátky, během nichž se rozhodla pro rozchod s princem Charlesem. Hlavní roli ztělesnila Kristen Stewartová.

K životopisnému žánru se hlásí také dánská Dohoda, kterou režíroval Bille August. Věnuje se slavné tamní rodačce, spisovatelce Karen Blixenové, kterou proslavil snímek Vzpomínky na Afriku, a jejímu pozdnímu setkání s mladým básníkem. 

Norsko se vrací do dob druhé světové války prostřednictvím díla Hranice odvahy. Dva sourozenci, jejichž rodiče byli zatčeni, a dvě židovské děti ukryté ve sklepě vyrazí na dobrodružnou pouť na neutrální švédské území.

Evropskou komedií roku byl vyhlášen norský příběh Ninjababy, jehož titulní animovaná postava vtrhne do života mladé ženě, která si neví rady se svým těhotenstvím po jedné nezávazné noci, takže zvažuje adopci.

Zábavu slibují rovněž finské Ocelové dámy, jejichž pětasedmdesátiletá hrdinka vezme svého manžela po hlavě pánví a než ho zakope na zahradě, vymyslí si cestu napříč zemí, kde potká i svou dávnou lásku.

Třetí z komedií obsahuje prvky hororu, norský Projekt Z aneb Jak se točí zombie film popisuje, jak studenti se třemi nezaměstnanými herci točí v horském motelu hororovou fikci, která se promění ve skutečnost.

Kolekci novinek završuje íránský Hrdina, jehož režisér Asghar Farhadi sleduje osudovou cestu ke svobodě. Muž se během dvoudenní propustky z vězení snaží přesvědčit věřitele, aby stáhl žalobu, ale to je jen začátek.