Ruské děti na Power Rangers nesmí, politici v nich vidí homopropagandu

  • 53
Scéna, ve které jedna z hlavních postav přiznává nejistotu ohledně své sexuální orientace, zapříčinila, že na nový americký film Power Rangers mohou v Rusku jen lidé starší 18 let. Ultrakonzervativní poslanec Vitalij Milonov snímek přirovnal k fašistické ideologii, napsal server deníku The Guardian.

O udělení nejpřísnějšího omezení informoval ruský distributor WDSSPR, když Milonov žádal úplný zákaz Power Rangers v ruských kinech, stejně jako na začátku března v případě Krásky a zvířete. Remake klasické pohádky nakonec dostal rating 16+, tedy přístupnost od 16 let, kvůli otevřeně homosexuální vedlejší postavě.

Z ruského pohledu nebezpečnou sekvenci v Power Rangers popisuje server WIRED. Postava žluté rangerky, kterou ztvárnila herečka Becky G, v ní naznačuje, že si není jistá svou sexuální orientací. Na otázku jiné postavy, zda má „problémy s klukama“ nebo „problémy s holkama“, odpovídá vyhýbavě s tím, že o své identitě ještě s nikým nemluvila.

Milonov přesto v rozhovoru s Hollywood Reporter prohlásil, že „pokud má být v naší zemi zakázána fašistická ideologie, pak by měli být okamžitě zakázáni lidé jako Dean Israelite“ (režisér nového snímku).

K Milonovovi se připojil také poslanec Alexej Žuravljov, který film označil za „homosexuální propagandu“ a kritizoval ministerstvo kultury za vlažný přístup k věci.

Vitalij Milonov je už znám i za hranicemi Ruska jako militantní ochránce mravnosti a navrhovatel zákona o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží z roku 2012. V roce 2015 byl vyznamenám řádem Za službu Vlasti.

Ve Spojených státech obdržel film Power Rangers hodnocení PG-13, což znamená, že kontrolní orgán MPAA doporučuje u dětí mladších třinácti let dospělý doprovod.

Kráska a zvíře, kterou Milonov považuje za „neodpovědnou propagandu hříchu“, pak dostala ještě mírnější rating PG. Nová verze pohádky nyní v zámoří kraluje tržbám z lístků, zatímco tržby Power Rangers se v USA pro první víkend odhadují na 40 milionů dolarů.