Čáslavská ve filmovém dokumentu Věra 68

Čáslavská ve filmovém dokumentu Věra 68 | foto: Cinemart

Porotu Febiofestu povede Čáslavská, Kristiána dostane i herec Giannini

  • 6
Další osobností světové kinematografie, která na letošním Febiofestu převezme cenu Kristián, bude italský herec Giancarlo Giannini, jenž se objevuje i v hollywoodských snímcích. Čestnou předsedkyní hlavní poroty bude sedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská.

Kromě Gianniniho, jehož jméno v pondělí prozradil Fero Fenič, bude za přínos světové kinematografii oceněný také britský producent a "otec" Bertolucciho devítioscarového Posledního císaře Jeremy Thomas, stvořitel filmových Beatles Richard Lester, polský herec, režisér, scenárista a pedagog Jerzy Stuhr a americká herečka Geraldine Chaplinová.

Giancarlo Giannini si zahrál i s Donaldem Sutherlandem (vlevo).

Jubilejní dvacátý ročník se uskuteční od 14. do 22. března v Praze a bude pokračovat ve všech krajských městech. Fanoušci si letos mohou vybrat z 544 projekcí, z toho 439 jich bude v pražském multiplexu Cinestar Anděl.

Podle Feniče Febiofest přivítá čtyři desítky významných hostů ke 190 promítaným filmům z 57 zemí. Festival udělí i cenu Grand Prix v soutěži Nová Evropa, v níž se objeví první a druhé filmy evropských tvůrců z produkce loňského roku, a také ocenění v nové středometrážní soutěži Tři oříšky pro Popelku. V této porotě usednou Jan Troell z Norska, Krzysztof Zanussi z Polska, Tudor Giurgiu z Rumunska, Niki Karimi z Íránu a český režisér Saša Gedeon.

,