Vodní hrad Švihov - kastelán Lukáš Bojčuk | foto: Jiří Bervida, MF DNES

Pohádka promění hrad Švihov v popraviště

Vodní hrad Švihov čeká proměna kvůli nové pohádce Tři životy. Z některých prostor se stane soudní síň a poručíkův dům, z jiných zase vojenské cvičiště, vězení, popraviště či márnice.

Pohádku bude na Švihově natáčet režisér Jiří Strach. "Po dobu, kdy objekt obsadí filmaři, zůstane hrad uzavřen," řekl David Růžička z plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu.

První klapka zahájí filmování 11. srpna kolem deváté hodiny ráno. Záběry by chtěli filmaři dokončit do 14. srpna. Správce hradu Lukáš Bojčuk se na natáčení těší.

"Švihov si zahraje v další pohádce a pronájem hradu filmařům přinese alespoň nějaké finance na opravy objektu," uvedl Bojčuk.

Švihov v minulosti nejvíce proslavila pohádka Tři oříšky pro Popelku v hlavní roli s Libuší Šafránkovou. Kulisu dotvářela památka také hereckému výkonu Bolka Polívky ve filmu Šašek a královna.

Podle Růžičky se letos s filmaři v západních Čechách "roztrhl pytel". Kromě televizních soutěží O korunu krále Karla, která se natáčela na zámku v Nebílovech, Manětíně a Chudenicích, našli v Plzeňském kraji zázemí také dokumentaristé pořizující záběry do pořadu Na cestě.

"Zde se za doprovodu Jiřího Bartošky a Miroslava Donutila natáčelo v půli července na hradu Rabí, v kladrubském klášteře a v klášteře Plasy," dodal Růžička.

Filmové záběry na památkách západních Čech uvidí také diváci ve vánoční pohádce režiséra Milana Cieslara. Pro Českou televizi natočil pohádku O uloupené divožence.

Režisér Jiří Strach už v minulosti v regionu natáčel. Záběry z hradu Kašperk se objevily například v úspěšné pohádce Anděl Páně.

,