Z plakátu filmu Podezřelá

Z plakátu filmu Podezřelá | foto: Aerofilms

Jako Vertigo. Zamilovaný detektiv a jeho Podezřelá líčí na Oscara

  • 0
Mistrovská paráda, ale jen pro silné povahy, traduje se o dílech režiséra Parka Chan-Wooka, který sbíral ceny za snímky Old Boy, Žízeň či Komorná. Novinkou Podezřelá, jež prošla úspěšným testem festivalu v Karlových Varech, vychází vstříc útlocitnějším divákům.

„Pokud byly mé předchozí filmy intenzivní, natočené s cílem poskytnout velmi náročný zážitek, Podezřelá vtáhne nenápadně a nepostřehnutelně. Není tam mnoho násilí, nahoty nebo sexu. Chtěl jsem zobrazit komplikované emoce tak, aby se do nich mohl vcítit úplně kdokoli,“ slíbil uznávaný korejský tvůrce vyprávění nadané tentokrát „jemností, elegancí a humorem“, aniž by však změnil svou osobitou obraznost.

V kombinaci krimithrilleru a romance je detektiv povolán k případu muže, který se zabil za nejasných okolností při pádu ze skály. Podezření ihned padá na půvabnou čerstvou vdovu, už proto, že nevypadá vůbec zhrouceně.

Zdá se však, že chladná byla pouze vůči manželovi, nikoli k vyšetřovateli. Jenže co když svou náklonnost k zamilovanému strážci zákona jenom předstírá, aby zmátla stopu?

Záběr z filmu Podezřelá

Cena za nejlepší režii, kterou si Podezřelá odvezla z festivalu v Cannes, patří do značné míry rafinovanosti, s níž se vyšetřování vyvíjí. „Důležitější než otázka, kdo je viníkem, je pochybnost – Miluje mě vůbec?“ napovídá scenárista Seo-kyeong Jeong, s nímž režisér spolupracuje od snímku Nebohá paní pomsta z roku 2005. Kdykoli se objeví nějaké nové skutečnosti nebo svědectví, znamenají spíše zvrácené projevy lásky než důkazy viny.

Herečka Wei Tang vidí ve své hrdince ženu, jež si uchovává klid i tváří v tvář nebezpečí a zná výhradně cestu vpřed. „Mnoho jejích reakcí a rozhodnutí diváky překvapí,“ slibuje představitelka titulní role. „Jejích vztah vykazuje zpětně hodně smutku a bolesti, ale nechybějí v něm ani vyloženě zábavné okamžiky,“ doplňuje Hae-il Park, jenž ztvárnil detektiva.

Zahraniční recenze Podezřelou srovnávají se světovou klasikou od Verhoevenova Základního instinktu po Hitchcockovo Vertigo. Film je podle jejich mínění vtipný, hravý i jímavý, suverénní, vyzrálý, nenucený, přitom plný touhy, nejistoty, stínů zločinu i plamenů vášně.

Do českých kin jde Podezřelá, která figuruje v několika kategoriích oscarových předpovědí, od 18. srpna. Režisér mezitím připravuje sedmidílnou minisérii Sympatizant, která vzniká pro HBO podle knihy vyznamenané Pulitzerovou cenou a jejíž hrdina, napůl Francouz, napůl Vietnamec, pracuje za války ve Vietnamu pro komunistický režim jako špion. Zahraje si ho Robert Downey Jr.