Anna Kryvenko | foto: archiv Anny Kryvenko

PODCAST: Majdan byl horizontální, teď se válka točí vertikálně, říká filmařka

  • 2
Když 24. února vypukla válka na Ukrajině, začaly filmařce Anně Kryvenko dlouhé dny plné strachu a stresu. Jako Ukrajinka prožívá válku v její vlastní zemi pochopitelně velmi osobně. Nejen o tom, ale i o její tvorbě, jsme si povídaly v podcastu Mikrosvěty.

Anna přijela do Prahy původně studovat divadlo. Nakonec absolvovala Centrum Audiovizuálních Studií na pražské FAMU a později debutovala celovečerním filmem Můj neznámý vojín.

Je zřejmé, že dříve nebo později se její aktuální zkušenosti a prožitky promítnou do filmů, které dělá. Hodně pracuje s archivními materiály a všímá si i způsobů, jakými jsou záběry pořízeny.

Filmovou tvorbu a směřování jí ovlivnily už události na Majdanu v roce 2014. Všímá si, že tehdy se ještě vše natáčelo na šířku.

„Celé 20. století nám ukazovali válku jako horizontální obraz, ať už ve filmu nebo ve zpravodajství...Mediální obrazy z Ukrajiny jsou ale teď hodně vertikální, ať už z Instagramu nebo TikToku,“ říká filmařka s tím, že se tak dá o událostech na Ukrajině hovořit jako o první „tiktokové válce.“