Z natáčení snímku Pláč svatého Šebestiána

Z natáčení snímku Pláč svatého Šebestiána | foto: Cinéma Cuvée

Ondřej Malý v rytířské zbroji točí středověký Pláč svatého Šebestiána

  • 3
Pod názvem Pláč svatého Šebestiána se točí středověké drama, jehož děj se odehrává na území Svaté říše římské v roce 1348. Hlavní role hrají Ondřej Malý a Matouš Ruml.

Příběh s baladickými prvky, který během srpna vzniká na Moravě, chce na historické látce ukázat aktuální problematiku nesnášenlivosti.

„Pláč svatého Šebestiána je situován do doby, kdy se Evropa potýkala s dosud největší morovou epidemií. V tehdejší atmosféře strachu se šířily projevy násilí vůči židovskému obyvatelstvu, označovanému za původce smrtící nákazy a v pogromech často hromadně zabíjenému,“ vysvětluje režisér Tomáš Uher, který spolu s Milanem Cyroněm psal i scénář.

Jejich vyprávění začíná židovskou svatbou, na niž vpadnou ozbrojenci, kteří začnou svatebčany bezohledně vraždit. Některým z nich se podaří uprchnout, takže následný střet mezi křesťanskou a židovskou komunitou je nevyhnutelný.

Tandem Uher–Cyroň má za sebou již několik amatérských filmů, Pláčem svatého Šebestiána by však chtěli vytvořit co nejvěrnější obraz středověku, navazující na klasiku českého historického filmu. A to něco stojí.

„Film je nízkorozpočtový, část prostředků získáváme od veřejnosti prostřednictvím dárcovské kampaně, ale sbírka bude tvořit jen zlomek nákladů, bez sponzorů se neobejdeme,“ potvrzuje mluvčí projektu Zdeněk Vévoda. Z nadšenců, kteří zatím přispěli, si většina vybírá jako svou odměnu odkaz ke stažení výsledného filmu, DVD se snímkem nebo vstupenku na premiéru. Tvůrci však nabízejí i možnost, že se dárce přijede podívat na natáčení, kde by potkal známé tváře.

Matouš Ruml jako panoš

Ondřej Malý, držitel Českého lva i Ceny české filmové kritiky za hlavní roli v dramatu Pouta, hraje v Pláči svatého Šebestiána fanatického rytíře Gottfrieda.

Před kamerou potká coby panoše Matouše Rumla, jehož kariéra vede od televizních pohádek přes postavu Lexy v seriálu Comeback až po právě natáčenou romantickou komedii Zoufalé ženy dělají zoufalé věci. Do dalších úloh tvůrci obsadili Filipa Kaňkovského, Kamilu Janovičovou, Pavlu Dostálovou nebo Zdeňka Julinu ztělesňujícího biskupa. Protihráčem rytíře Gottfrieda bude hradní pán Siegfried, kterého představuje Ján Smolka.

Úvodní půli snímku vládne tvrz coby symbol řádu a jistoty, druhé les jako zosobněné nebezpečí. První klapka padla již loni na podzim, nyní se štáb přestěhuje na Lednicko a do oblasti Bílých Karpat. Premiéru v kinech připravuje snímek Pláč svatého Šebestiána předběžně na rok 2018.