RECENZE: Prožili Perfektní den na Balkáně. S minami a mrtvolou ve studni

  • 2
Po projekci v Cannes, kam španělský režisér Fernando León de Aranoa pozval herce Melanii Thierry a Benicia Del Tora, se tleskalo pět minut vstoje. Perfektní den jde ve čtvrtek do našich kin. Sklidí ovace zas?

Těžko, i když uznání zaslouží. Ale kdo o silvestru vyrazí na typicky festivalový příběh humanitárních pracovníků na válečném Balkáně? Navíc má pravdu recenzent Guardianu, když snímku vytýká nesoudržnost: místy je mrazivý, místy tlachavý. Ale naštěstí vyhrává profesní věcnost, uvolněnost, sarkasmus, se kterými ostřílení muži zasvěcují mladou kolegyni do mise v kraji, který se pyšní jogurty, zaminovaným dobytkem, těžko přenosným krajovým humorem a stejně neprůhlednými místními bojůvkami, jejichž důsledkem je třeba zahnívající mrtvola ve studni.

Běžný provoz, dalo by se říci o nejsilnější stránce snímku, připomínající téměř reportážní náladou oscarové drama válečných pyrotechniků Smrt čeká všude. Také tady, mezi drsným vtipkováním či nadáváním na pokyny úředníků z Ženevy, může přijít úder kdykoli odkudkoli, jestliže i děti nosí pistole.

Účinek se rodí právě z kontrastu všudypřítomného ohrožení a nejbanálnějších úkolů sisyfovského rázu – například při nekonečném shánění obyčejného provazu pro vyčištění studny hrdinové slyší: „Neprodám, provazy máme na věšení.“

Zároveň však film místy sklouzává k typizovanému folklornímu koloritu včetně hudby. Příliš mu nesvědčí ani tendenční střety s „bílými přilbami“ mírových jednotek OSN, ani romantická linka, která jako by sledovala jediný cíl, přivést do zvířeného prachu novodobého westernu lepou Olgu Kurylenko.

Perfektní den

65 %

Španělsko, 2015, 105 min

režie: Fernando León de Aranoa

hrají: Olga Kurylenko, Benicio Del Toro, Tim Robbins, Mélanie Thierry, Fedja Stukan, Ben Temple, Sergi López, Morten Suurballe

Kinobox: 71 %

IMDb: 6.8

Díkybohu však Perfektnímu dnu nevládne ani jedna ze slečen, nýbrž Benicio Del Toro v roli velitele dobrovolníků, který už toho zažil až příliš a touží výhradně po návratu domů. Jeho střízlivý, vědoucí, hořem z rozumu lehce poznamenaný projev zvedá výsledný zážitek nejméně o pět procent výš, protože herec má v sobě charizmatu ještě na několik misí.