Pearl Harbor je jenom velkofilm

  • 11
Rozdíl mezi americkým filmem Pearl Harbor, který má dnes slavnostní tuzemskou premiéru, a českým Tmavomodrým světem je podobný jako mezi hypermarketem a supermarketem. Zboží se prodává totéž: válka plus milostné soupeření dvou letců čili armádní elity, nikoli umouněných pěšáků - těm patří filmečky na způsob venkovských krámků z časů Jednoty. Hyper, makro, mega, giga, či jak se velikánům typu Pearl Harboru říká, rozprostřou sice skvěle zabalenou nabídku v širší paletě na vícero metrech čtverečních, zato je zákazník-divák ke konci víc uondán než na kratší trase Tmavomodrých světů. A u kasy to vyjde nastejno.

Nemá cenu vyhýbat se srovnání filmu Michaela Baye se snímkem Jana Svěráka: podmínky vzniku měla sice obě díla odlišné, nicméně typově jsou si blízko a publikum je poměřovat bude. Proto se jeví klíčovým výrok režiséra Baye, jejž mohli právě tak pronést (leč nepronesli) i Svěrákovi a který oba "letecké" filmy váže k hitu jménem Titanic. Někteří američtí veteráni japonského útoku na Pearl Harbor totiž zápletku díla zpochybňovali. "Nevíme, proč chcete dělat milostný příběh, v té době moc lásky nebylo, říkali mi. A já odpověděl: Podívejte se na Titanic! Bez love story by z něj zbyla jen potápějící se loď," líčil Michael Bay. Budiž mu tedy připsáno k

PEARL HARBOR
(USA - 2001)

Příloha iDnes k filmu

Režie: Michel Bay
Scénář: Randall Wallace
Kamera: John Schwartzman
Produkce: Jerry Bruckheimer, Michael Bay
Hudba: Hans Zimmer
Hrají:

Ben Affleck, Josh Hartnett,
Kate Beckinsale, Alec Baldwin, Cuba Gooding jr. ,
Jon Voight, Tom Sizemore,
Ewen Bremner

Žánr: válečné drama
Délka: 183 min.
Premiéra: 6. září 2001
dobru, že není pokrytec. Pearl Harbor má onen "povinný" milenecký trojúhelník vymyšlený účinněji než Svěrákovi, akční scény jsou logicky mohutnější a v detailech nápaditější; naopak Bayův závěrečný nášup hrdého vlastenectví činí uměřenější patos Tmavomodrého světa náhle až krotkým. V konečném součtu se tedy veškerá plus a minus soupeřících filmů téměř vyrovnají.

S Titanikem má Pearl Harbor jinou spřízněnost: prvá "namlouvací" třetina s prvky romantické komedie potěší dámy, druhá, kde vřavu války střídá vatová výplň z Bílého domu i z japonského štábu, zase pány. Poslední třetina je dokonale zbytečná: mec hanicky vyřeší, který z nápadníků přežije, a odvetným náletem zvedne Američanům sebedůvěru - to aby bylo jasno, kdo nakonec vyhrál válku.
Některé neohrožené hlášky a gesta budí u Evropanů smích namísto dojetí, ale to už k tomuto druhu hollywoodských válek patří, ať deptají Japonce nebo Marťany. Navíc je obraz útoku tak neskutečně náhlý i drtivý a bezstarostné Američany zaskočí v ranní idyle natolik neodvratně, že nějaké vzepětí po té ostudné ráně přijít musí. Buďme rádi, že prvých sto minut se heroismus téměř nekoná.

Z DĚJIN: Z japonského přístavu Tankan vyplula 26. listopadu 1941 směrem k Havajským ostrovům početná flotila: dvacet běžných a pět malých ponorek, dvě válečné lodě, tři křižníky, jedenáct torpédoborců, osm tankerů a šest letadlových lodí; připraveno bylo na čtyři sta letadel. Začátek akce byl v kódovaném vzkazu japonské admirality označen jako Výstup na horu Niitake. Před sedmou ranní místního času 7. prosince 1941 odstartovala z letadlové lodi Akagi první letka; během krátké doby zahynuly v Pearl Harboru tisíce lidí. Zničující útok zaměřený na loďstvo i leteckou základnu Spojených států označil nazítří v Kongresu americký prezident Franklin D. Roosevelt za "den, na který budeme vzpomínat s hanbou". Současně vyhlásil Japonsku válku.
O NATÁČENÍ: Hollywoodská hra "na největšího" má další prozatímní rekord. Pearl Harbor měl dosud nejvyšší předem schválený rozpočet - 135 milionů dolarů; jiné velkofilmy se k takovým částkám vyšplhaly až "nad plán". Na slavnostní premiéru padlo 5 milionů. Pearl Harbor se točil 160 dní včetně scén pod vodou mezi "původními" vraky, což dosud nebylo povoleno. Natáčení útoku snímalo dvanáct kamer, téměř dvě stě digitálních záběrů vzniklo na počítači.
O TVŮRCÍCH: Režisér Michael Bay natočil s producentem Jerrym Bruckheimerem už snímky Mizerové, Skála a Armageddon, vesměs celosvětové hity. Začínal jako režisér hudebních klipů (za ně získal několik cen MTV) a rovněž vysoko ceněných reklam. Jednu z nich, pro firmu Pepsi, točil letos v létě v Praze. Představitel hlavní role Ben Affleck získal s Mattem Damonem Oscara za scénář k filmu Dobrý Will Hunting, v němž oba také hráli; v tuzemsku je znám z Armageddonu, Dogmatu a Falešné hry. Jeho filmový sok Josh Hartnett (na snímku) debutoval v hororu Halloween: 20, nyní je v českých kinech k vidění v britské černé komedii Dohola. Dívku, o niž soupeří, představuje Kate Beckinsaleová, obsazená do filmů Mnoho povyku pro nic či Téměř bez šance.
O TRŽBÁCH: Cel osvětové tržby Pearl Harboru už překročily hranici čtyř set milionů dolarů, kterou si jako limit "stanovila" společnost Walt Disney. K datu 23. srpna vydělal film v Americe 195 a v ostatních zemích 223 milionů dolarů; stejně jako Bayovy snímky Skála a Armageddon byl tedy větším lákadlem v zahraničí než doma, přestože v Pearl Harboru jde o téma velmi americké. "Pro nás je to jednoznačně největší film sezony a podle toho s ním zacházíme," vysvětluje Jan Bradáč z tuzemské distribuční společnosti Falcon - proto zvolili téměř třicet kopií plus mimořádnou reklamu. Odhadnout zájem publika nechce, ale přeje si, aby Pearl Harbor v Česku našel přes 60 tisíc diváků za první víkend a celkově na něj přišlo přes půl milionu lidí.
Zprvu nám Pearl Harbor může připomínat "hezký český" film - od lyrických obrazů letadla při západu slunce či dětské vzpomínky na ztřeštěný pokus o pilotáž odměněný výpraskem přes frajeřinky mladých letců k teenagerovskému namlouvání zdravotních sestřiček a srdnatě se tvářících reků v uniformách, kteří se bojí očkování. Humor má dlouho navrch. "Měl úžasnej zadek," líčí kráska Kate Beckinsaleová uhihňaným družkám své setkání s Benem Affleckem. Ten odjede bojovat do Anglie, zdánlivě zahyne a dívka se zaplete (obrazně i doslova v něžné scéně milování mezi padáky) s jeho kamarádem, přirozeným Joshem Hartnettem. Když se údajně mrtvý milenec vrátí, s tím druhým se sice poperou jako "tmavěmodří" sokové, jenže tihle mají upito, umírní je vojenská policie a v ranní kocovině před náletem už jsou vcelku srovnaní.

Co je ještě jinak než u Svěrákových? Místo jednoho ústředního kokršpaněla prostřihává Bay několik epizodních pejsků; místo "hodného" Němce účinkují ne vyloženě "zlí", jen věcní Japonci, jimž chybí ropa; útok trvající přes půl hodiny je snímán na třech frontách (lodě, letadla, nemocnice) a sjednocen pocitem zmatku, chaosu, bezmoci. Jenže Bay inscenuje výbušnou podívanou prostě jako show. Nepřekonal tudíž účinek Spielbergova Zachraňte vojína Ryana, děsivě osobní a blízký. Pearl Harbor je zkrátka velkofilm, nikoli velký film.

Z filmu Pearl Harbor.

Z filmu Pearl Harbor.

Z filmu Pearl Harbor.

Z filmu Pearl Harbor.

Z filmu Pearl Harbor.

Z filmu Pearl Harbor.

Z filmu Pearl Harbor.

Z filmu Pearl Harbor.

Z filmu Pearl Harbor.

Z filmu Pearl Harbor.

Z filmu Pearl Harbor.

Z filmu Pearl Harbor.

Z filmu Pearl Harbor.

,