Z filmu Zemský ráj to napohled

Z filmu Zemský ráj to napohled | foto: Bontonfilm

Pavlásková s Cibulkovou slaví úspěchy i v zámoří, jejich film jde do Kanady

  • 1
Po nedávném úspěchu na Mezinárodním filmovém festivalu v Moskvě, kde film Zemský ráj to napohled získal v soutěži dvě významná ocenění - bude tato mrazivá komedie režisérky Ireny Pavláskové uvedena na dalším festivalu kategorie "A" - v Montrealu. Oznámila to mluvčí tohoto snímku Helena Hejčová.

Snímek, který získal cenu za nejlepší ženský herecký výkon pro Vilmu Cibulkovou a cenu FIPRESCI (Mezinárodní federace filmových kritiků) za nejlepší film, zamíří na montrealský festival 26. srpna.Vznikl v koprodukci společností Cineart TV Prague, I/O Post a České televize a v Montrealu byl zařazen do prestižní sekce Panorama světového filmu.

Z filmu Zemský ráj to napohledZ filmu Zemský ráj to napohled

Pavlásková natočila tento film podle scénáře Terezy Boučkové pojednávajícího o osudech disidentů a signatářů Charty 77. Hlavní role v něm ztvárnili Vilma Cibulková, Tereza Voříšková, Dana Marková, Miroslav Etzler, Ondřej Vetchý a Jiří Dvořák.

V českých kinech měl snímek premiéru v polovině loňského listopadu. Hlavní dějovou linku tvoří příběh matky dvou dospívajících dcer a jejich postupně přicházejících a odcházejících "tatínků".

Vilma Cibulková přebírá v Moskvě cenu za film Zemský ráj to napohled

Zatímco někteří z nich se jako disidenti snaží zvrátit kolo alespoň českých dějin, matka s dcerami vzdorují výsledkům a následkům, které tyto jejich pokusy u komunistického režimu vyvolávají.

Boučková, která je dcerou spisovatele Pavla Kohouta, se ve scénáři inspirovala tím, co sama v této době prožila. Uznává, že si do příběhu divák určitě konkrétní osoby dosadí - včetně dramatika Václava Havla.