Herečka Pavla Vrbenská | foto: Kalendář Aleše Cibulky

Kam zmizela pamětnická hvězda Pavla Vrbenská? Snad pomohou čtenáři

  • 8
Ani vytrvalý pátrač po osudech hereckých legend Aleš Cibulka nemusí vždycky uspět. V již desátém kalendáři pro pamětníky, který právě vychází na rok 2018, totiž jeho autor hledá pomoc u čtenářů, kteří by snad odhalili záhadný osud někdejší hvězdy Pavly Vrbenské.

První filmy Sobota a Jarní píseň natočila ještě pod rodným jménem Milada Šupitová, poválečné tituly Muzikant či Dnes neordinuji už pod pseudonymem Vrbenská. Pak pod jménem Paula Valenska točila v Anglii a po tamním snímku Zlatý šíp z roku 1949 jako by se po ní slehla zem.

Podle některých pramenů se posléze přestěhovala do Spojených států. „Neví se, jaký byl její další osud, zda žije nebo kdy a kde zemřela,“ přiznává Cibulka. Ačkoli jeho filmový kalendář je už na trhu, zatím se mu s novými informacemi nikdo neozval, proto spoléhá také na čtenáře iDNES.cz.

Herečka se narodila roku 1922 v Mělníku, letos by jí tedy bylo 95 let. Přes konzervatoř a divadelní jeviště došla až k první filmové roli, postavě svobodné matky v Jarní písni z roku 1944. Po válce hrála v Mužích bez křídel donašečku gestapa, v Nadlidech zas dceru odbojáře, v komedii Dnes neordinuji i zpívala.

Pracovala rovněž pro rozhlas, ale v roce 1947 jí britský producent ruského původu Anatole de Grunwald nabídl smlouvu. Jako Paula Valenska natočila první anglicky mluvený film ještě v Praze, druhý už v Londýně. Oba režíroval Gordon Parry, který zemřel roku 1981.

Nežije již ani Adina Mandlová, která ve svých pamětech setkání s kolegyní zmínila, ani Vladimír Dvořák, se kterým Vrbenská po válce uváděla rozhlasové zábavné pořady. „Co bylo s hvězdou dál, o tom všechny prameny mlčí, proto budu vděčný čtenářům za každou stopu,“ vzkazuje Cibulka.