Americký herec a komik Kevin Hart

Americký herec a komik Kevin Hart | foto: AP

GLOSA: Oscary budou letos bez hlavního moderátora. Alespoň ušetří

  • 24
Milovník spikleneckých teorií by větřil předem promyšlenou, rafinovanou reklamu, realista by oponoval, že Oscary pracují na vlastní zkáze. V každém případě poslední aférka vyústila v oznámení, že letošní udílení cen nebude mít ústředního moderátora. Teprve podruhé v historii Oscarů. Zboří se svět?

Jistěže ne, ceremoniál v noci ze 24. února bude podobný všem předchozím, na scéně se vystřídají hvězdní hosté, kteří uvedou jednotlivé kategorie včetně nominovaných a vyhlásí vítěze. Chybět bude pouze sólový průvodce, jenž zpravidla v úvodním monologu a v pár dalších vstupech opatrně zavtipkoval.

S výjimkou fascinujícího muzikálového výstupu Hugha Jackmana beztak nikdo příliš neoslnil, leda Jimmy Kimmel, který tak pohotově shodil historický trapas, kdy se předloni kvůli záměně obálek vyhlásil na pár sekund nepravý vítěz. To byl zlomový průšvih, vedle něhož nynější moderátorská lapálie bledne.

Příznačné však je, že v ní Americká filmová akademie doplácí na vlastní posedlost korektností. Roli průvodce večerem, který býval „příliš bílý“, měl totiž původně převzít černošský komik Kevin Hart.

Jenže se jí vzápětí sám kajícně vzdal, když se z minulosti vynořily jeho twitterové žertíky na adresu homosexuálů.

Mimochodem Hart z vysněného postu odstoupil dva dny poté, co jej nadšeně přijal, a to bylo začátkem prosince. Od té se vlekla trapná zákulisní hra, z níž jednou vypadla spekulace, že si komik svůj krok rozmyslí, pak že nerozmyslí, a nakonec necelé tři týdny před celosvětovým přenosem dávno předpokládaná zpráva, že se hlavní moderátor prostě ruší. Kdo by o tak horké místo taky stál.

Korunu všemu nasadilo prohlášení televize ABC, podle něhož kontroverze kolem hostitele slavnostního večera dokazuje, že Oscary hrají stále důležitou roli a že diváci o ně mají zájem. Jako by nestačilo, že vedle série ostudných nápadů, do nichž lze zahrnout i pokus o ceny „popularity“, loni spadla sledovanost v Americe poprvé pod třicet milionů, nejníže v dějinách.

Letošní slavnost, která svěří obálky se jmény vítězů Whoopi Goldbergové, Danielu Craigovi, Jennifer Lopezové či Chrisovi Evansovi, si zato může připsat jiný rekordní přívlastek: nejúspornější. Ušetří na honoráři klíčového baviče, ušetří na přenosu, neboť jej hodlá zkrátit o půlhodinu na necelé tři hodiny.

A pokud nejvyšší trofej vyhraje neanglicky mluvená Roma, stane se tak vůbec poprvé od roku 1929, kdy ceny vznikly. Kdežto bez ústředního moderátora se oscarový galavečer obešel již v roce 1989 - a kdo si to pamatuje?