Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Od vzplanutí v Erotikonu po zoufalství Dalšího roku, takový bude Projekt 100

  12:55
Různé podoby lásky a vášně jsou atraktivním tématem Projektu 100, který postupně projde devadesáti kiny různých míst Čech a Moravy. Sedmnáctý ročník bude zahájen 13. ledna v Praze.
z filmu Erotikon

z filmu Erotikon | foto: Projekt 100

"Z hlubin temného vzplanutí duše prosté železničářovy dcery k proradnému záletníkovi v Erotikonu přes rutinu a stereotyp manželské lásky a snový únik ve Velké lásce až k podzimu života, který zrcadlí nepřehlednost, zoufalství a marnost lidského počínání v britském filmu Další rok," charakterizoval program na dnešní tiskové konferenci v Praze umělecký ředitel pořádající Asociace českých filmových klubů (AČFK) Pavel Bednařík.

K předním osobnostem světové kinematografie - Gustavu Machatému, Pierrovi Étaixovi, Andrzeji Wajdovi a Miku Leighovi - přibývají dva nadějné talenty evropské kinematografie - Borys Lankosz a Dagur Kári. Étaixovu Velkou lásku z roku 1969 doplní jeho krátký snímek Všechno nejlepší, za který získal začátkem 60. let Oscara.

z filmu Velká láska

z filmu Velká láska

Program Projektu 100 není podle předsedkyně AČFK Radany Korené v žádném případě zaměřen jen na filmové intelektuály. "Je to svátek filmu pro ty, kteří mají rádi kvalitní kinematografii a zajímají je i slavná díla minulosti," uvedla. Upozornila právě na slavný Machatého film z roku 1929 Erotikon, patřící mezi nejdůležitější domácí díla němé éry, jehož projekci na některých místech doplní živý hudební doprovod.

z filmu Erotikon

z filmu Erotikon

Filmoví fanoušci se mohou těšit i na vloni natočené dílo Andrzeje Wajdy nazvané Puškvorec. Hlavní roli si v něm zahrála vynikající polská herečka Krystyna Jandová; účinkuje také v dalším polském snímku Druhá strana mince.

Od poloviny 90. let Projekt 100 uvedl 160 filmů z celého světa - nových titulů i starých klasických děl, která se dnes v kinech už nepromítají. Tato přehlídka projde do konce května například Prahou, Brnem, Ostravou, Plzní, Olomoucí, Zlínem a desítkami dalších měst. Zahájena bude nejúspěšnějším polským filmem posledních let, tragikomedií Druhá strana mince, která vypovídá o životě v tuhém socialismu 50. let. Další informace získají zájemci na internetové adrese www.projekt100.cz.

O filmech Projektu 100

Erotikon
(Gustav Machatý, ČSR 1929)
z filmu ErotikonPříběh důvěřivé venkovské dívky, která jedné deštivé noci podléhá svodům projíždějícího cizince. Tímto osudným setkáním přichází Andrea o čest, posléze prochází hlubokou krizí a nachází štěstí v útěku do města a v novém vztahu, který opět naruší záletník George. Banální zápletku o milostném vzplanutí světáckého záletníka a osudu železničářovy dcery povýšil Machatý díky geniálnímu režijnímu stylu a převratné práci kamery Václava Vícha na mistrovské dílo. Film je uváděn v novém hudebním zpracování skupiny FORMA, které naváže na předchozí verze Zeno Košťála (1933) a Jana Klusáka (1995).

Velká láska
(Pierre Étaix, Francie 1969)
z filmu Velká láskaPierre se ožení s Florence, perspektivní dcerou zámožného průmyslníka. Po patnácti letech se Pierre stává novým ředitelem podniku, do šťastného svazku však přichází krize a po příchodu nové sekretářky začíná Pierre snít.... První barevný snímek vynikajícího francouzského komika Pierra Étaixe oplývá fantaskní groteskností a muzikálově poetickou aurou, jež známe důvěrně z filmů Étaixova souputníka Jacquese Tatiho. Na scénáři filmu spolupracoval známý scenárista a spisovatel Jean-Claude Carrière (mj. Nenápadný půvab buržoazie, Taking Off, Plechový bubínek).

Puškvorec
(Andrzej Wajda, Polsko 2009)
z filmu PuškvorecRámec nevšedního snímku tvoří příběh Marty, osamělé manželky maloměstského lékaře, která se v poválečné době vyrovnává se ztrátou obou synů a postupně se sbližuje s prostým mladíkem Boguśem. Poslední dokončený film legendy polské kinematografie Andrzeje Wajdy prolíná tři dějové roviny - autobiografický román Jerzyho Iwaszkiewicze (Březový háj, Slečny z Vlčí, Červnová noc), vzpomínky herečky Krystyny Jandy na smrtelně nemocného manžela a "film ve filmu" – fiktivní natáčení uvedeného románu.

Druhá strana mince
(Borys Lankosz, Polsko 2009)
z filmu Druhá strana minceMladá a plachá Sabinka žije se svou matkou a babičkou, které se jí snaží najít vhodného nápadníka. Po několika nezdařených a zoufalých pokusech se objeví zdánlivě ideální Bronislaw, charizmatický a galantní mladý muž. Jeho temná minulost a záhadné povolání se však brzy ukážou být hrozbou pro "disidentsky" založenou rodinu. Černohumorný příběh podle scénáře významného polského spisovatele Andrzeje Barta se vrací do padesátých let, doby tuhého budovatelského socialismu.

Dobré srdce
(Dagur Kári, Dánsko, Island, USA, Francie, Německo 2009)
z filmu Dobré srdceNostalgická tragikomedie talentovaného islandského filmaře Dagura Káriho (Albín jménem Noi, Outsider) nás zavádí do jednoho newyorského baru, jehož neurvalý majitel a morous Jacques (Brian Cox) už chce pověsit své řemeslo na hřebík. Najde si proto na ulici svého následovníka, mladého a ostýchavého pobudu a snílka Lucase (Paul Dano), který ale nemá na barmanskou profesi správnou náturu. Poté, co se v baru objeví tajemná a tichá April, Lucas se jí ve své dobrotě ujme, a Jacques, který má bytostnou averzi vůči ženám, začíná běsnit...

Další rok
(Mike Leigh, Velká Británie 2010)
z filmu Další rokKolem šťastného postaršího manželského páru Gerri a Toma obíhají nešťastné a osamělé životy jejich přátel a příbuzných. Jako jejich důvěrníci a otevřené duše vidí Gerri a Tom do jádra zamotaných životů, přátelství a osamělosti, nadějí a zoufalství, přání a promarněných snů. To vše by bylo celkem v pořádku, pokud by se bláznivá a neprovdaná kamarádka Mary nešťastně nezamilovala do jejich syna. Režisér Mike Leigh (Nahý, Tajnosti a lži, Vera Drake, Topsy Turvy), šestkrát nominovaný na Oscara, přichází s další intimní studií lidských osudů.

Autoři: ,

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kde budeme hrát? Populární Dejvické divadlo hledá útočiště

10. dubna 2024  14:42

I tak oblíbená scéna, jakou je Dejvické divadlo, nemusí mít kde hrát svá představení. Na sociálních...

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiktivní román měl být jen vtip. A on se stal bestsellerem, líčí spisovatel Kyša

15. dubna 2024

Premium Úspěšným spisovatelem se stal na základě aprílové mystifikace. V žebříčku nejprodávanějších fantasy...

Vystupovat v Praze je často za trest. Lidé jsou tam zpovykaní, říká brněnský komik

16. dubna 2024

Premium Říká, že je cholerik a je snadné ho vytočit. Umí si však vystřelit sám se sebe a je přesvědčený, že...

Předobraz dívky 50. let, Třískova Julie. Tomášová oslaví pětadevadesátiny

16. dubna 2024  14:10

Divadelní i filmoví diváci obdivovali její křehkou krásu, uchvacovala však také uměleckým projevem....

Asi se už budu víc cenzurovat. Proč dávat bulváru náboje, říká Mirai Navrátil

16. dubna 2024

Rozstřel Českým éterem zní melodie kapely Mirai už deset let, v pátek vydali novou desku Tomodachi a před...

Jeho prastrýc založil Primeros, teď Nicholas Lowry provází Identitou

16. dubna 2024

Čeští filmaři právě dotočili první celovečerní projekt s názvem Identita. Film o českém grafickém...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...