Z filmu Problémissky

Z filmu Problémissky | foto: Bioscop

Do kin se zatím odvažují hlavně evropské komedie či dokumenty

  • 2
Britská komedie Problémissky, její francouzská žánrová kolegyně #jsemtady, rakouský příběh Trafikant a makedonský dokument Země medu. To jsou čtyři novinky týdne, z nichž asi žádná nehrozí v kinech frontami.

Pro zájem o dokument Země medu mluví hned dvě nominace na Oscara, proti němu skutečnost, že během nouzového stavu prošel online distribucí. Vypráví o střetu dvou životních stylů na balkánské horské samotě, a činí tak s kouzelným humorem, vydatnějším než v hraných komediích.

Alain Chabat coby stárnoucí francouzský šéfkuchař se v melancholickém cestopisu #jsemtady vypraví do Jižní Koreje za dívkou, kterou zná jen z internetových diskusí. Pozdní dobrodružství se sice vyvine jinak, než doufá, ale zato hrdina prohlédne, udělá reklamu turismu a diváka umoří displeji mobilů.

Z filmu Problémissky

Snímku Problémissky zase vládne Keira Knightley v roli jedné z aktivistek, které si roku 1970 troufly v přímém přenosu na protest proti finále volby Miss World. Jenže vtip skomírá pod převahou proklamací vysvětlujících, že boj za ženská práva se vede na obou stranách zdánlivé barikády, i mezi kráskami.

Pod názvem Trafikant přichází přepis bestselleru Roberta Seethalera, v němž se zamilovaný mladík spřátelí s věhlasným psychiatrem Sigmundem Freudem. Lékaře představuje Bruno Ganz, ceněný představitel Hitlera v Pádu třetí říše, a také Trafikant se odehrává za nacistické okupace Vídně.