Z filmu Havel (2019) | foto: Bontonfilm

Proti premiéře Havla se do kin vydají pouze dvě evropské novinky

  • 41
Pandemické léto bez Hollywoodu znamená pro kina i nadále jen omezený přísun novinek. Tentokrát se ke dvěma evropským premiérám přidává domácí Havel, který zkusí nalákat diváky do kin důvěrným portrétem dramatika, disidenta a příštího prezidenta, zejména však oddaného, ač věčně záletného manžela.

Manžele Václava a Olgu hrají ve filmu Havel Viktor Dvořák a Aňa Geislerová, v roli Pavla Landovského se předvede Martin Hofmann, Alexandra Dubčeka ztvárnil Adrian Jastraban, další postavy svěřil režisér a spoluscenárista Slávek Horák třeba Barboře Seidlové, Stanislavu Majerovi nebo Jiřímu Bartoškovi. 

Pod názvem Všechna moje láska vstoupí do kin německé rodinné drama, které natočil švýcarský režisér Edward Berger, mimo jiné tvůrce krimisérií včetně Místa činu nebo příběhů, jimž vévodí policista Schimanski. V novince sleduje osudy tří již dospělých sourozenců: pilota, kterého ze střídání rychlých vozů a krásných žen vytrhne až zmizení vlastní dcery, pečovatelky, jež se na dovolené v Itálii pokouší oživit vyhasínající vztah s manželem, a otce tří dětí, jenž ustoupil kariéře vlastní ženy a nyní se má obětovat znovu, když dostane na starost nemocného otce. 

Z herců ústředního tria je asi nejznámější Lars Eidinger, který si zahrál v Burtonově pohádce Dumbo, dotočil horor Dvojčata, kde jeho protihráče ztvárnil Gérard Depardieu, a zanedlouho se ukáže v Proximě, kam jej navrhla sama představitelka hlavní role Eva Greenová.

Animovaný příběh Vzhůru za sny k nám dorazil z Dánska. Kim Hagen Jensen režijně debutuje příběhem dvanáctileté školačky, která si přisvojí nebezpečnou zálibu: začne si pohrávat s cizími sny. Zjistí totiž, že vznikají v nekonečné továrně na způsob hollywoodských ateliérů, kde má každý smrtelník svůj vlastní filmový štáb a režiséra, kteří jeho sny vyrábějí na míru. 

A protože zažívá právě trable s nevlastní sestrou, afektovanou blondýnkou naparující se na sociálních sítích, napadne dívku, že vetřelkyni vytrestá: stačí maličko pozměnit její sny. Jenže taková hra se může vymknout kontrole.

Distribuční cesta filmu srovnávaného s poetikou Pixaru, jmenovitě se snímkem V hlavě, se podobá desítkám jiných: domácí premiéru stihl v únoru, po pauze vynucené pandemií teď pokračuje v mezinárodní pouti.