Nova vyhrála silvestrem i Kameňákem 2

  • 32
Televizní přelom let 2004-2005 dopadl stejně jako před rokem. Vyhrála Nova: silvestrovskou zábavou, novoročním filmem a hlavně svými zprávami. Právě několikery Televizní noviny Novy totiž vedou absolutní žebříček sledovanosti svátečního víkendu.

Mezi ně se vklínil jen Kameňák 2, který 1. ledna sledovalo 3,5 milionu diváků, zhruba o tři sta tisíc lidí méně než první díl téže komedie na Nový rok 2004.

Dalším diváckým magnetem se stal prezident Václav Klaus: jeho novoroční projev si dopřálo na Nově 1,5 milionu a na ČT asi milion lidí, což je v součtu o chlup více diváků, než přilákal "novácký" silvestr.

Nadto novoroční přípitek manželů Klausových, s nimiž zvedlo číše 1,3 milionu lidí, byl vůbec nejúspěšnějším pořadem celé silvestrovské nabídky České televize.

Z příspěvků Kavčích hor se mírně nad milion diváků dostaly už jen půlnoční hymna v podání Evy Urbanové a sestřihy z výstupů dvou hereckých legend, Felixe Holzmanna a Vladimíra Menšíka.

Premiéry ČT jako Ještě jednou Kufr či Bolkoviny zůstaly těsně pod milionem a novinky Primy Besídka Jiřího Krampola nebo Kinobazar se pohybovaly kolem osmi set tisíc diváků.

Nicméně i tak obě stanice dohromady ukrojily největší soupeřce téměř půlku diváckého koláče. Galaprogram Novy nazvaný Velký evropský silvestr našel necelých 2,5 milionu diváků, což činilo 57 procent z přibližně čtyř milionů lidí, kteří trávili poslední večer roku 2004 u obrazovky.

Z dalších pořadů Novy uspěly podobně jako u ČT hlavně legendy: pohádka Mrazík, již si připomnělo 2,2 milionu lidí, či téměř "dvoumilionová" indiánka Old Shatterhand, vysílaná vpodvečer 2. ledna.

Týž večer však už patřil ČT, která se nad dva miliony vyhoupla s novým seriálem Hop nebo trop: jeho hrdinka Ivana Chýlková tak porazila hollywoodské hvězdy v americkém hitu Dannyho parťáci.

Jak si o svátcích vedly české filmy? Na Silvestra bodovaly na Nově ještě komedie Dědictví aneb kurvahošigutntag a Vrchní, prchni. Vítězi Českých lvů Nudě v Brně dalo na Nový rok před Kameňákem přednost jen necelých osm set tisíc lidí, ale pořád jich bylo víc než těch, kdo zvolili oscarové Statečné srdce na Primě.

,