Michaela Kuklová se objeví v seriálu Světla pasáže

Michaela Kuklová se objeví v seriálu Světla pasáže | foto: Dagmar Klímková

Nova točí svou vlastní Ally McBealovou

  • 11
Po lednovém mezičase se Nova vrací do seriálové bitvy televizí s novými posilami. A nejde jen o další řadu Ordinace v růžové zahradě.

Podvečerní Ulice Nova nasadí už o čtvrt hodiny dříve, neboť ke každému dílu přidá vždy ještě jeden "poloviční". A navíc už natáčí další seriál – Světla pasáže, jehož hrdinkami jsou dvě právničky a který se na obrazovce objeví "velmi brzy".

Ženy veselé i osudové
Za příběhem z prostředí advokátní kanceláře stojí úspěšný tandem. Píše jej scenáristka Pojišťovny štěstí Eva Papoušková a režíruje Jaromír Polišenský, jehož drama In nomine patris získalo čtyři televizní ceny Elsa.

Seriál Světla pasáže podle tvůrců vypráví "o lidech hledajících spravedlnost, jež jim má nahradit lásku a porozumění". Prolnou se v něm případy klientů se soukromím právniček i s osudy dalších tváří z městské pasáže.

Hlavními postavami budou "dvě české Ally McBealové", jak se jim přezdívá podle slavného amerického seriálu, atraktivní právničky z advokátní kanceláře Justicová-Lamplová.

Starší a rozumnější z nich, Emu Justicovou, představuje Monika Hilmerová, hrdinka snímků Oběti a vrazi či Der Lebensborn – Pramen života, která se letos představí též v Jakubiskově velkofilmu Love Story Bathory. V seriálu ji čeká role zodpovědné a obětavé ženy, která se snaží dělat všechno správně, ale ne vždy jí to vyjde.

Jejím protipólem v roli Julie Lamplové bude Markéta Plánková, herečka známá z pražského Studia Ypsilon, dětských pořadů ČT a seriálů Zdivočelá země či Rodinná pouta. Ztvární veselou, tak trochu výstřední a nezodpovědnou dívku, která vkládá temperament do svých případů i věčných milostných afér.

Dva díly denně
Výraznou roli takzvané "femme fatale" dostane Michaela Kuklová: ztělesní lékařku procházející tím nejkomplikovanějším rozvodem, jaký si prý lze představit. V dalších úlohách se objeví třeba Jana Hlaváčová nebo Martin Trnavský.

Seriály znovu zbrojí i kvůli válce o rozšíření hlavního vysílacího času, která se od Nového roku vedla na půdě zpráv. Kvůli snaze připoutat si diváka k programu co nejdříve předsadila ČT i večerníček a zpravodajské Události postavila přímo proti 1. zprávám Primy na devatenáctou hodinu.

Ale velký efekt to nemělo: Prima spadla pod milion diváků, ČT se dál drží mírně nad milionem, kdežto půldruhého milionu diváků v téže době sleduje nekonečný seriál Ulice. Ten chce Nova od 5. února vysílat již od půl sedmé, o patnáct minut dřív než dosud, a vyšetřený čas do Televizních novin zaplní ještě druhým, byť jen "polovičním" dílem seriálu.

"Vytíženost herců a prostory ateliérů nám zatím nedovolují vyrábět denně dva díly Ulice v plné půlhodinové stopáži, takže dočasně divákům nabídneme každý podvečer jednu běžnou epizodu plus jednu o patnáct minut kratší," vysvětlil šéfproducent seriálu Radek Bajgar.

Dodal však, že jde o dočasný mezistupeň: jakmile si nový výrobní systém vyzkoušejí, zkusí točit i vysílat dvě standardní, tedy půlhodinové epizody Ulice denně. Což by znamenalo, že diváci usednou k obrazovkám opět o něco časněji.

,