Jaroslava I. Moudrého ztvární v druhé řadě seriálu Vikingové: Valhalla polský herec Marcin Dorociński. | foto: Netflix

Přešlap Netflixu: Kyjevského knížete označil za vládce severního Ruska

  • 36
V dnešní době dost ožehavý omyl se povedl správcům oficiálního facebookového profilu seriálu Vikingové: Valhalla. Při představování postav druhé řady historizujícího seriálu sítě Netflix totiž mylně uvedli postavu knížete Jaroslava I. Moudrého. V původním postu jej popsali jako „vládce severního Ruska“.

Jaroslav I. Moudrý z dynastie Rurikovců byl přitom historickým knížetem Kyjevské Rusi, jeho druhá vláda mezi lety 1019 a 1054 je dokonce považována za vrcholné období tohoto východoslovanského státu.

„Tvůrci série představili čtyři nové postavy: pohanského vládce Jomsborgu Harekra, konstantinopolskou astronomku Mariam, ‚vládce severního Ruska‘ Jaroslava Moudrého a dceru ruského šlechtice Elenu,“ ocitoval původní příspěvek ukrajinský web Hromadske.ua.

V kontextu dnešní války na Ukrajině, kterou si ruský prezident Vladimir Putin odůvodňuje historickou nadřazeností Ruska nad Ukrajinou, to působí jako velký přešlap. Ukrajinci právem upozorňují, že Kyjevská Rus je výrazně starším státním útvarem než Moskevská Rus.

Ta vznikla až v 70. letech 13. století, kdy se vydělila z Vladimirsko-suzdalského knížectví, původně dílčího útvaru Kyjevské Rusi. Samotná Kyjevská Rus přitom vznikla o čtyři sta let dříve, koncem 70. let devátého století.

Jako Rus cítím velikou vinu, nemohu si pomoci, přiznává dramatik Vyrypajev

Chyba spustila vlnu reakcí na sociálních sítích. „Nebyl on králem Rakousko-Uherska? Nebo raději Duke Nukem jižní Římské říše,“ zněly některé ironické komentáře. „Vypadá to, že jste na škole neměli hodiny dějepisu. A nebo jsou vašimi konzultanty Rusové,“ přisadil si další.

Správci profilu chybu později upravili. „Předchozí popisy charakterů obsahovaly nepřesnosti. Opravili jsme je níže,“ uvedli v opraveném postu, kde je nyní Jaroslav Moudrý titulován jako „vládce Kyjevské Rusi“. Nového popisu se dočkala i role Eleny.

Druhá série seriálu Vikingové: Valhalla má premiéru 12. ledna. Seriál volně navazuje na úspěšnou sérii Vikingové. Díla vznikala v kanadsko-irsko-americké koprodukci. Postavu Jaroslava I. Moudrého si zde zahraje polský herec Marcin Dorociński.