Z natáčení filmu Lidice, tryzna u památníku, 15. den

Z natáčení filmu Lidice, tryzna u památníku, 15. den | foto: Julie Vrabelová, Tomáš Vaverka

Někde tamhle nám končila zahrada, ukazovala lidická žena filmařům

  • 0
Miloslava Kalibová, jedna z lidických žen, které přežily řádění nacistů, se zúčastnila natáčení rekonstrukce tryzny za lidické oběti. "Je to důležitý film," říká žena, která si tak jako další stovky lidí zahraje ve filmu Lidice Petra Nikolaeva.

Osmaosmdesátiletá Miloslava Kalibová z Lidic se ve čtvrtek dopoledne vrátila o 65 let zpět. Vzpomínky ji přenesly do června 1945, kdy se na místě obce zničené nacisty po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha konala smuteční tryzna. Tehdy na ni dorazilo 160 tisíc lidí.

Více o chystaném filmu Lidice

Reportáže, rozhovory, videa exkluzivně na iDNES.cz

Ve čtvrtek jich do památníku v Lidicích na natáčení jedné ze závěrečných scén filmu Lidice režiséra Petra Nikolaeva přišlo "jen" několik stovek. "Jsem zvědavá na výsledek. Těším se na film, dnes už lidi moc nečtou, tak si tehdejší události připomenou takto," řekla Miloslava Kalibová.

Pro Lidické to je trauma

Z takzvaných lidických žen se natáčení snímku zúčastnila jediná. Podle jejího syna Miroslava Kaliby, někdejšího starosty Lidic, byla mezi komparzisty ještě asi dvacítka potomků lidických dětí, které přežily nacistické běsnění a vrátily se po válce do Československa. Na přibližně tříhodinové natáčení se vypravila asi stovka obyvatel Lidic.

Z natáčení filmu Lidice, tryzna u památníku, 15. den (K. Roden)Z natáčení filmu Lidice, tryzna u památníku, 15. den

Momentky z natáčení tryzny v Lidicích (vlevo představitel hlavní role filmu Karel Roden)

Na první pohled nízký počet pamětníků tragédie z druhé světové války vysvětluje historik Eduard Stehlík, který se osudem Lidic zabývá: "Někteří se nechtějí traumatizovat. Vím i o třech vitálních lidických ženách, které jsou zrovna v lázních."

Přemluvila mě vnoučata

"Je to tu dobré, herci mají přesné kopie tehdejšího oblečení. Jsou tu sovětští vojáci, horníci," pochvalovala si Miloslava Kalibová. Ona sama měla sílu jen na dva úvodní záběry. Stála obklopena příbuznými uprostřed shluku komparzistů.

Z natáčení filmu Lidice, tryzna u památníku, 15. den

Před 65 lety, 10. června, poslouchala projevy prezidenta Edvarda Beneše, který se tehdejší tryzny účastnil. Spolu se stovkou dalších přeživších lidických žen stála v první řadě.

"Vyzýval všechny, aby si zapamatovali, co se stalo. Varoval, že přijde doba, kdy se na to může zapomenout a z obětí se stanou útočníci. Dnes to vidíme u neonacistů," upozorňuje. Historik Stehlík jí dává za pravdu.

Vzpomínala v obýváku?

Po druhé klapce se vyčerpaná pamětnice musela posadit na židli, kterou přinesli. Dost možná seděla v místě jejich tehdejšího obývacího pokoje.

Miloslava Kalibová, pamětnice na lidické tryzně"Támhle u hřbitovní zdi nám končila zahrada," ukazuje Miloslava Kalibová. "Nejdřív jsem sem ani nechtěla. Plánovala jsem se posadit v Růžovém parku a pozorovat. Kolik lidí přijde, jak to bude vypadat, co se bude dít. Až vnoučata mě přemluvila, že mě sem odvezou," podotkla.

Režisér filmu Nikolaev byl s neherci spokojený. "Rekonstrukce této davové scény se podařila," neskrýval radost.

Lidice se mají natáčet až do prosince, premiéra bude 9. června příštího roku.

Fakta o Lidicích

Z natáčení filmu Lidice, tryzna u památníku, 15. denStředočeskou obec nedaleko Kladna nacisté vyhladili 10. 6. 1942. Přímo v Lidicích zastřelili 173 mužů. Ženy Němci odvezli do koncentračního tábora Ravensbrück. Několik z 97 dětí bylo posláno na převýchovu do německých rodin, ty zbývající nacisté odvezli do ghetta v Polsku. Po válce se jich do Československa vrátilo jen 17. Po roce 1945 byla obec postupně obnovena o několik stovek metrů od původního místa. Na něm je dnes památník. Film Lidice na motivy knihy Nokturno od Zdeňka Mahlera se začal natáčet v červenci 2010.