Z filmu Babovřesky 2

Z filmu Babovřesky 2 | foto: Falcon

Filmy Babovřesky a druhý Hobit vládly loni návštěvnosti našich kin

  • 49
Nejnavštěvovanějším filmem kin v Česku zůstaly loni domácí Babovřesky, na něž přišlo 652 tisíc diváků. Na dalších místech následovaly druhé díly snímků Hobit a Šmoulové, které však startovaly mnohem později.

Lidová komedie Zdeňka Trošky Babovřesky měla premiéru loni v únoru, pokračování animovaných Šmoulů přišlo v srpnu a prostřední díl trilogie Hobit obhájil pomyslné stříbro se skoro půl milionem diváků, přestože se v kinech objevil až v prosinci.

V první desítce statistiky, kterou sestavuje Unie filmových distributorů, tvoří polovinu české filmy. Čtvrtý je thriller Příběh Kmotra, pátý komiksový Čtyřlístek ve službách krále. Po amerických titulech Iron Man 3 a Já, padouch 2 následují domácí komedie Revival a romance Křídla Vánoc, top ten uzavírá zámořská sci-fi Gravitace.

Obecně však loni diváků proti roku 2012 mírně ubylo, nad hranici tří set tisíc návštěvníků se dostaly jen tři nejúspěšnější snímky a celkem přišlo do kin jedenáct milionů lidí. Tržby přesto vzrostly na 1,4 miliardy korun, protože průměrná cena vstupenky se meziročně zvedla ze 114 na 128 korun.