Nicole Kidmanová a Jude Law, Cold Mountain

Nicole Kidmanová a Jude Law ve filmu Cold Mountain. | foto: Reuters

Návrat krále má šanci na Zlatý globus

  • 1
Příběh z americké občanské války Cold Mountain a závěrečný díl trilogie Pána prstenů s názvem Návrat krále jsou mezi pěticí snímků, které byly v Los Angeles zahraničními filmovými novináři nominovány na Zlaté globy v kategorii nejlepší drama. Cold Mountain přitom získal nejvíce, celkem osm nominací.
Podívejte se do fotogalerie.

Pětici nominovaných v nejsledovanější kategorii filmové drama doplňují snímky Master and Commander: Odvrácená strana světa, Tajemná řeka a Seabiscuit.

Snímek Cold Mountain posbíral nominace v zásadních kategoriích jako nejlepší herečka (Nicole Kidmanová) a nejlepší herec (Jude Law) a také nominaci pro režiséra a scenáristu Anthonyho Minghellu.

Pět nominací získaly snímky Ztraceni v překladu režisérky Sofie Coppolové a Tajemná řeka, kterou režíroval Clint Eastwood.

Pán prstenů: Návrat krále je nominován čtyřikrát, a to rovněž v kategorii nejlepší režisér (Peter Jackson). Čtyřmi nominacemi se může pochlubit také Big Fish (Velká ryba) režiséra Tima Burtona.

Zhruba devadesát novinářů, kteří o ocenění rozhodují, určilo favority také v kategorii komedie. Zlatou zeměkouli si letos odnese jeden z pětice filmů Blafuj jako Beckham, Big Fish (Velká ryba), Hledá se Nemo, Ztraceni v překladu či Láska nebeská.

V hereckých kategoriích vedle Lawa bodoval v dramatickém žánru také Russell Crowe, Tom Cruise, Ben Kingsley a Sean Penn. Společně s již zmíněnou Nicole Kidmanovou si na sošku může počkat buď Cate Blanchettová, Scarlett Johanssonová, Charlize Theronová či Uma Thurmanová.

V komediích zazářili herci Jack Black, Johnny Depp, Bill Murray, Jack Nicholson a Billy Bob Thornton. Z hereček jsou v kategorii komedie nominovány Jamie Lee Curtisová, Scarlett Johanssonová, Diane Keatonová, Diane Laneová a Helen Mirrenová.

Vítězové globů jsou obvykle považováni za favority i v klání o Oscary, které bude Americká filmová akademie udělovat poslední den v únoru.

Jedenašedesátý ročník Zlatých globů bude vyhlášen 25. ledna.

,