Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na kraji města se opět operuje

  15:34
Natáčet pokračování Nemocnice na kraji města, to byl odvážný nápad. Vždyť tenhle seriál je v televizním světě podobně exkluzivní značkou jako třeba Adidas ve sportu nebo Levis v módě. Točí se kolem něj herecké hvězdy a velké peníze.

Jaký by byl primář Blažej teď, starší o dvacet let? Co se stalo s caparty, kteří s ním doma tak spořádaně sedávali u večeře? Řekne jednou doktorka Králová dceři, kdo je jejím tátou?

No tohle přece musí zajímat každého, kdo se na seriál díval, přemítal jistý Borek Severa, emigrant, který žil od roku 1968 v tehdejším západním Německu.

Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let překvapeně sledoval, jak seriál z prostředí české provinční nemocnice přitahuje k obrazovkám víc a víc diváků.

"Po pátém šestém dílu se Nemocnice stala v Německu hitem. Vysílali ji ve čtvrt na devět večer, hned po hlavních zprávách, pořád se o ní psalo v novinách. Měla čtyřicetiprocentní sledovanost. Takovou mají snad jen fotbalové zápasy," vzpomíná Severa, který pracuje v reklamní a mediální branži. "To by bylo terno, natočit pokračování. A já to dokážu," rozhodl se.

Dietlová: Pokračování nebude!

Nejdříve složitě přemlouvá Jaroslava Dietla, aby mohl Nemocnici přeložit a vydat v němčině. Odhad úspěchu je správný. Knížky se prodává čtvrt milionu výtisků. Píše se rok 1987 a nastává fáze číslo dvě - zorganizovat natáčení. Dietl mezitím v roce 1985 zemřel a majitelkou autorských práv je jeho žena Magdalena. Odmítá. Borek Severa má dodnes schovaný i korespondenční lístek, na kterém mu režisér seriálu Jaroslav Dudek zdvořile vysvětluje, že o pokračování zkrátka a dobře nemají zájem.

Podnikatel se nevzdává a znovu se ozývá začátkem devadesátých let. Na Dietlově chalupě u České Lípy se schází významná trojka - on, paní Magdalena a Jaroslav Dudek. Nakonec si plácnou. Vdova po stvořiteli seriálových postav prodává Severovi práva, on se zavazuje sehnat peníze na natáčení. Režisér má za úkol přemluvit herecké hvězdy, aby znovu hrály.

Jak přemluvit herce

Severa nabízí projekt České televizi. Nikdo mu neodpovídá, a tak se obrací na konkurenční Novu. Šéfové komerční stanice větří úspěch a hned jdou do akce. Je rok 1999 a osvědčený seriálový autor Jan Otčenášek, píšící pod pseudonymem Petr Zikmund, se pouští do prvních dílů scénáře.

ČTĚTE: Magdalena Dietlová: Nové díly? To jsem si vůbec nedovedla představit.

Jenže! Vypuká spor mezi Novou a společností ČNTS. Vladimír Železný zakládá novou televizi a v zamotané situaci nikdo nemá peníze, čas ani myšlenky na rozsáhlé natáčení. Projekt se odkládá.

Vypadá to, že navždy. Borek Severa po složitých jednáních vykupuje od ČNTS prvních šest dílů scénáře, které jí podle smlouvy patří, a znovu zkouší přemluvit Českou televizi. Tentokrát úspěšně.

Jenže další rána. Režisér a dramaturg Jaroslav Dudek umírá. Režii nakonec získává Hynek Bočan a Magdalena Dietlová si vymiňuje, aby hlavním dozorem nad celým natáčením byl Ivo Mathé, bývalý ředitel České televize a blízký spolupracovník Václava Havla, který byl při původním natáčení Nemocnice vedoucím výroby.

Jaroslav Dudek stačil přemluvit všechny významné postavy z původního seriálu, aby šly do natáčení znovu. Nebylo to lehké. "Zpočátku jsem váhal," říká Josef Abrhám, jehož souhlas, že znovu zahraje primáře Blažeje, byl pro nové natáčení klíčový. V nových dílech se totiž stává hlavní postavou. "Ale pak mě velmi bavilo setkat se s tou postavou po dvaceti letech. Takovou příležitost herec často nemá."

Stejně nedůvěřivě se tvářili i další. "Vůbec se mi do toho nechtělo," přiznává Eliška Balzerová, která před dvaceti lety sklízela za doktorku Alžbětu Čeňkovou ceny i obdiv televizních fanoušků. "Když mě tvůrci oslovili, vysvětlovala jsem jim, jak je těžké navazovat na něco, co jsme prožili před dvaceti lety."

Úspěch v Německu

Proč právě tento seriál měl takový divácký úspěch, ba přímo přerostl v legendu?

1.
Byl to první seriál z nemocničního prostředí. To je pro většinu lidí atraktivní a přitom známé.

2.
Vystupovali v něm výborní a populární herci.

3.
Jaroslav Dietl měl mimořádný dar namixovat příběh tak, aby byli diváci zvědaví, jak se bude vyvíjet. Když jeden díl skončil, většina lidí si říkala: To nám to krásně uteklo, klidně by mohli dát ještě jeden!

4.
Autorovi se mimořádně povedly dialogy; byly živé a věrohodné.

5.
V pravý čas se vždy objevila nová postava, která dodala novou dynamiku (pacient Pěnkava, doktor Peterka, doktorka Fastová).

6.
Výborně byly propojené pracovní i soukromé problémy.

7.
Některé postavy, jako Blažej, Huňková, Ina nebo Sova mladší, nebyly jednoznačně černobílé, takže se dalo těžko předvídat, jak se budou vyvíjet.


No dobře, ale jak je možné, že seriál stejně zabral i v západních Německu? Tam přece měli úplně jiné starosti než doktorka Čeňková, která kvůli službám nestíhala schůzi SSM, a primář, který se potýkal s byrokracií nadřízených. Navíc Německo bylo téměř ve všech směrech vyspělejší zemí než socialistické Československo. Tam doktoři nejezdili v moskvičích a žigulících jako seriáloví hrdinové. Umakartové zařízení ubytoven, řeči o brigádách socialistické práce...

Nebyl seriál pro Němce spíše kuriózní exotika? "Exotika rozhodně ne," říká Borek Severa. Vzpomíná si, že lidé sice o Nemocnici hodně mluvili, ale rozdíly mezi západem a východem nekomentovali. "Opravdu je zaujal příběh. Kromě toho, ve většině zemí jsou státní nemocnice, a ty se potýkají s byrokracií podobně. Prostě tomuto seriálu rozuměli lidé z různých zemí. Vezměte si třeba Chalupáře. Je to výborný seriál, ale ten by byl v západních zemích nevysílatelný. Jeho český humor by tam diváci nepochopili," míní.

Režisér Hynek Bočan o hlavních hrdinech seriálu:
 

Starý dobrý primář Sova je už v důchodu, a tak se bude držet v pozadí. Hlavní postavou se stane primář Blažej. Doma starosti nemá - jeho žena Ina je stejně hodná a chápavá, jako bývala zamlada. Starosti mu trochu dělají děti z prvního manželství. Kupříkladu dcera Veronika je úspěšnou právničkou a tátovi nehodlá darovat, že když byla malá, otec od rodiny odešel. "Je zabedněná. Ovlivněná svou maminkou tak, že si neumí udělat vlastní názor. Taková bych nechtěla být," říká její představitelka Tatiana Vilhelmová. Blažej to nemá lehké ani v práci. Nemocnice se má privatizovat. Pokouší se o to mladý doktor Sova, se kterým dříve nebyli zrovna kamarádi. A na ortopedii nastoupil i nový lékař Machovec, který Blažejovi šlape na paty. Jeho postava má být, stejně jako právnička v podání Vilhelmové, vějičkou na diváky. Zahrál si ho totiž Tomáš Töpfer, současná největší hvězda českých seriálů. "Machovec je mi velmi podobný!" říká. "Stejně nemotorný a stejně tlustý. Jen ve vztahu k ženám jsem v civilu u něco plašší, a tak jsem se musel kvůli seriálu trochu přemoci." Ano, půvabných mladých sestřiček a doktorek je v nových dílech bohatý výběr.

Nepochopili by ani, proč se hrdinové občas oslovují "soudruhu" a řeší, jestli si svazáci vezmou patronát nad koronární jednotkou. A proto tyhle scény (právě ty, které Dietl zařadil do seriálu na pokyn vedení televize), byly z německé verze vystříhány. Svoje udělal také dabing. Němci si dialogy upravili tak, že ze seriálu "socialistické nesrozumitelnosti" zkrátka vymizely.

Protože byl příběh tak úspěšný, německá televize vstoupila s Čechy do natáčení dalších sedmi dílů. "Běžný divák to možná nepozná, ale prvních třináct a druhých sedm dílů je rozdílných. Němci dodali lepší, moderní kamery, příběh byl už přímo psán a natočen tak, aby z něj Němci nemuseli nic vystříhávat," říká Hynek Bočan, režisér nynějších nových třinácti dílů.

Dietlova Nemocnice byl skutečně první seriál ze zdravotnického prostředí. Hned po jeho úspěchu tvůrci ve spolupráci s Německou televizí natočili dalších sedm dílů. Ani to zřejmě Němcům nestačilo, a tak si natočili "svou vlastní nemocnici".

Seriál se jmenoval Schwarzwaldská klinika, hráli v něm nejoblíbenější němečtí herci, a kdybyste ho viděli, v nejednom momentu by vás napadlo: Co mi to jen připomíná? Jasně, "naši" Nemocnici. Od té doby vzniklo v Německu ještě několik dalších, méně podařených seriálů o lékařích a pacientech.

Bez helikoptér a houkaček

Magdalena Dietlová i režisér Jaroslav Dudek měli podmínku, aby nové díly !nepřipomínaly americké seriály. To znamená žádné akční scény, žádné přistávající helikoptéry a houkající záchranky. Naopak. Hezky pomalu rozmotávat osudy bývalých hlavních hrdinů a jejich dětí, ze kterých se po dvaceti letech stali dospělí lidé. O co více má být výsledný seriál laskavý, o to akčnější bylo natáčení.

Den před začátkem spadla na Ivu Janžurovou při představení Marie Stuartovna ve Stavovském divadle těžká kulisa. Vypadalo to, že jedna z hlavních postav bude nadlouho nepoužitelná. Nakonec nebyla zranění tak vážná, jak se zpočátku zdálo.

Pak přišly povodně. Seriálovým městem Borem, ve skutečnosti Berounem, se prohnala voda a natáčení muselo být přerušeno.

Celkem se v seriálu objeví scény z osmdesáti různých míst a stovka herců. Většina z nich povinně sledovala několik ortopedických operací. Některé záběry vznikaly ve fiktivní nemocnici postavené ve studiu na Kavčích horách, velké operační scény se natáčely v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Natáčení trvalo dva roky a stálo devadesát pět milionů korun. Ty vložila televize a firma Borka Severy. Teď všichni samozřejmě čekají, s jakým ohlasem se v televizi seriál setká. A také, jak dobře se ho podaří prodat. I o to totiž jde. "Samozřejmě, že je důležité, aby se náklady vrátily. Zatím jsme v jednání s různými televizními stanicemi. Seriál se právě nabízí i na televizním veletrhu v Cannes," říká Severa.

Noví herci a hlavní postavy

Tatiana Vilhelmová
Veronika Blažejová, dcera primáře Arnošta Blažeje z prvního manželství.
Zuzana Dřízhalová

Eliška Králová, dcera anestezioložky, která tají, kdo je jejím otcem.
Petr Štěpánek

Nový, nevlastní otec Blažejových dětí z prvního manželství.
Martin Dejdar
Advokát, jehož otec je Blažejovým pacientem.
Barbora Hrzánová
Jeho žena, doktorka Machovcová.
Saša Rašilov

Arnošt Blažej mladší, její bratr.
Naďa Konvalinková a Tomáš Töpfer

Hvězda novodobých českých seriálů Tomáš Töpfer hraje i v nové Nemocnici, a to důležitou postavu. Jeho doktor Machovec je velkým rivalem primáře Blažeje. Zajímavé je, že Töpfer se už mihl jako bezejmenný lékař v první sérii. Tam promluvil jednou: vznesl dotaz na stranické schůzi, když primář Sova oznámil svůj odchod.

Josef Abrhám a Andrea Čunderlíková na tiskové konferenci k seriálu Nemocnice na kraji města po dvaceti letech.

Josef Abrhám na tiskové konferenci k seriálu Nemocnice na kraji města po 20 letech.

Josef Abrhám na tiskové konferenci k seriálu Nemocnice na kraji města po 20 letech.

Josef Abrhám na tiskové konferenci k seriálu Nemocnice na kraji města po 20 letech.

Na tiskové konferenci k připravované premiéře nového třináctidílného televizního seriálu Nemocnice na kraji města po 20 letech se 8. října v Praze sešli představitel doktora Blažeje Josef Abrhám (vlevo), Magdalena Dietlová a iniciátor a producent projektu Borek Severa (vpravo).

Tiskové konference k připravované premiéře nového třináctidílného televizního seriálu Nemocnice na kraji města po 20 letech se 8. října v Praze zúčastnili mimo jiné představitelé doktora Blažeje a Iny Josef Abrhám a Andrea Čunderlíková.

Ladislav Frej a Kateřina Kolářová. Fotografie z 1. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Josef Abrhám a Andrea Čunderlíková. Fotografie z 1. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Lékaři a sestry v nemocnici. Fotografie z 1. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Vrchní sestra Pěnkavová (Iva Janžurová) si vybírá sestřičky. Fotografie z 1. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Doktor Machovec (Tomáš Töpfer), doktorka Čeňková (Eliška Balzerová) a doktor Blažej (Josef Abrhám). Fotografie z 1. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Rodina Blažejova. Fotografie z 1. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Dají se dohromady? Doktor Klobouk a Eliška Králová. Fotografie z 1. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Doktorka Machovcová (Bára Hrzánová) v bridgeovém klubu. Fotografie z 2. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Děti a bývalá manželka doktora Blažeje se svým novým mužem. Fotografie z 2. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Děti a bývalá manželka doktora Blažeje s mužem (vlevo) a rodina Blažejova (vpravo). Fotografie z 2. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Lékaři a sestry. Fotografie z 2. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Doktor Blažej (Josef Abrhám) a sestra Pěnkavová (Iva Janžurová). Fotografie z 2. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Synové doktora Blažeje. Fotografie z 2. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Doktor Klobouk a Eliška Králová. Fotografie z 3. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Na operačním sále. Fotografie z 3. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Nové tváře v nemocnici. Doktor Machovec (Tomáš Töpfer) a sestra (Naďa Konvalinková). Fotografie z 3. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Ina a Arnošt Blažejovi. Fotografie z 3. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Manželé Pěnkavovi. Fotografie ze 4. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Dcera doktora Blažeje (Táňa Vilhelmová) se svým nevlastním otcem. Fotografie ze 4. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Doktor Blažej a doktorka Čeňková. Fotografie ze 4. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Syn doktora Blažeje (Saša Rašilov). Fotografie ze 4. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Fotografie z 5. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Fotografie z 5. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Doktor Blažej se svou dcerou. Fotografie z 5. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Fotografie z 5. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Audioknihou roku je životopis Agathy Christie. Zvláštní cenu získal Soukup

25. dubna 2024  16:49

Vítězem ankety Audiokniha roku 2023 se staly memoáry Vlastní životopis spisovatelky Agathy Christie...

RECENZE: Kdo není s Mirai kamarád, bude mít s jejich albem minimálně 69 problémů

25. dubna 2024

Premium Čtvrté album kapely Mirai nese opět japonský název Tomodachi, což znamená „kamarádi.“ Je hezké, že...

TRENDY V KLIPECH: Mirai rekapitulují, Brixtn vytáhli song z šuplíku

25. dubna 2024  12:22

Skupina Mirai ke svému desátému výročí vydala klip Easy, v němž rekapitulují své působení na...

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...