Hrdinové romance Miluju tě, Pucinko | foto: Dawson

Sex zubních kartáčků, akční past na vejce, kouzlo hravých ptákovin

  • 3
Za velké doby koronavirové roste kouzlo malých hravých ptákovin a nad hrdinskými výlevy komiksů z online videoték vítězí větička: „Že jsi spala s tím elektrickým?!“, kterou ústy Jiřího Mádla pronáší zhrzený zubní kartáček.

Právě Mádlova minisérie Miluju tě, Pucinko se stala pomyslnou vlajkovou lodí karanténní tvorby společnosti Dawson Productions, kde vznikl Mádlův celovečerní film Na střeše, seriál Bigbít nebo debut Tomáše Mašína 3 sezony v pekle a která se jinak věnuje převážně reklamám. 

Točí je tu i renomovaní zahraniční režiséři jako Jean-Pierre Jeunet, nicméně za nouzového stavu se ozvali jejich domácí tvůrci – mimochodem Mádl tu natočil vtipný charitativní spot na pomoc obědům pro chudé děti, ve kterém cizí talíř hladově dojídá Václav Neužil - a začali vyrábět krátké hříčky ve stylu domácí animace v rámci projektu Tvůrci v izolaci.

Nápad rozhoduje v každé době, a když nelze režírovat herce, zaskočí němí hrdinové, kteří jsou v nucené bytové izolaci zrovna po ruce. Tak třeba pastička na vejce se zrodila v kuchyni u režiséra Roberta Hloze a představuje vyloženě akční thriller snímaný během trnité cesty na rozpálenou pánev. 

Třicátník, jehož studentský film Mlýn vyhrál Kodak Student Gold Award a Noc filmových nadějí a jenž chystá v mezinárodní koprodukci sci-fi thriller Bod obnovy, má za sebou řadu známých reklam včetně piva, které se musí nechat trpělivě „ležet, ležet, ležet“. Nyní čistě pro radost vymyslel divokou honičku v domácnosti plné nečekaných překážek. „Týden jsem točil, týden sbíral skořápky,“ popsal likvidaci zbytků Velikonoc.

Mádl zase zvolil žánr romance ve čtyřech kapitolách. V první se milenecký pár zubních kartáčků rozpadne, ona oznámí, že odchází, on se ze žalu zpíjí listerinem. V druhém dílu, kdy už z televizních zpráv útočí koronavirus, se ona v roušce nečekaně vrátí ke zpustlému exmilenci v kocovině. 

Ve třetím padají výčitky kvůli minulým nevěrám - „cítila jsem z tebe cizí pastu, nacházela cizí štětiny“ - a čtvrtá část pojme pandemii jako výstražné znamení, čímž bohužel sklouzne k poněkud aktivistické moralitě.

Nicméně půvab miniatur pro potěšení ze hry by neměl být zapomenut ani poté, co jejich autoři vyjdou z izolace. Další tři snímky vznikají v režii Martina Smékala, Gabriely Plačkové a Kiliána Vrátníka.