VIDEO: Proti srsti i proti vkusu míří Mstitel, který se propije na Mars

  • 2
Když nemůžeš, tak přilej, vzkazuje provokativní příběh o vodce, lásce a cestě do vesmíru, který pod názvem Mstitel jde do kin 1. července. Na dokončení přispívají diváci.

Režisérka Lucie Klein Svoboda už rozbouřila poklidný český rybník jak filmem Pirko, tak knihou Svědivá kunda a výjimkou nejspíše nebude ani její dokončovaný Mstitel, na jehož nabarvení a nazvučení se skládají fanoušci v internetové sbírce. 

Poslali už tři sta tisíc korun, polovinu ideální cílové částky, přičemž dárce vedle odměn, například makety ruské vesmírné rakety, vedou zřejmě k podpoře i populární herci a jejich vzkazy.

„Prostě to není žádná korektní komedie, která by diváka hladila po srsti. Milovník bezzubých seriálů ji může vnímat i jako lehký políček běžnému vkusu,” shrnul například Jaroslav Dušek, po jehož boku se ve filmu objeví Hana Vagnerová, Milan Šteindler, Pavla Tomicová, Ivan Franěk, Lukáš Pavlásek, Petr Čtvrtníček nebo Iva Pazderková.

Na tuzemskou půdu se vrátí také Daniel Fischer, slovenský aktér koprodukčních projektů Budiž světlo, Šťastný nový rok nebo Čertí brko. Představuje zkrachovalého herce, který se na cestě pomsty rozhodne propít až k expedici na Mars.

V týmu nechybí ani režisérčin manžel Petr Klein Svoboda, který si k postu producenta tentokrát přidal roli kameramana. Loňské natáčení přerušila první vlna pandemie, což původní rozpočet prodražilo; i proto museli tvůrci Mstitele sáhnout ke sbírkové kampani, zdaleka však nejsou jediní.

Například na nezávislý film o velkém mejdanu Párty Hárder už přišlo skoro devět set tisíc korun, přes půl milionu přidali fanoušci Janu Prušinovskému na komediální road movie Grand Prix, bezmála sto tisíc dosud přiteklo na Cestu domů, jež uzavře trilogii Tomáše Vorla.

Ke dvěma stům tisícům korun se blíží částka zaslaná na konto dokumentu o Mekym Žbirkovi Co bolí, to přebolí a přes sedmdesát tisíc se přehoupla suma pro jiný hudební dokument, portrét politika i muzikanta Michaela Kocába.

Z již uzavřených projektů pak patří k rekordmanům dokument V síti, na jehož podporu se sešly tři miliony korun, téměř dvoumilionový Prezident Blaník či dokument o Václavu Havlovi, který vybral na půldruhého milionu korun.

O Mstiteli, jenž dostane vyhazov z divadla i od manželky a vesmírnou misi spřádá kvůli synkovi, autorka tvrdí, že je určený „pro svobodné duše“, kdežto konzervativní publikum „zvedne ze židlí“. Ostatně kontroverze provázejí i její oceněný scénář o střetu střední Evropy s islámskou kulturou Jako v ráji, který na odvážné producenty stále čeká.