Země mrtvých

Země mrtvých - Fotografie z filmu Země mrtvých (2005) | foto: Bontonfilm

Mrtvoly ante portas!

  • 3
Země mrtvých George A. Romera je dlouho očekávaným návratem zakladatele žánru zombie hororu k jeho kořenům. Role se tentokrát obracejí - jsou to totiž živí, kdo nepatří do světa mrtvých.

Snímky z filmu najdete ve fotogalerii.

Jen tak pro připomenutí - George A. Romero je režisér, který před pětatřiceti lety naservíroval hororovým fanouškům kultovní snímek Noc oživlých mrtvol. V něm se zhruba tak po dvou úvodních minutách začali rojit zombíci jak houby po dešti, přičemž vylekaní živí s nimi měli po zbytek filmu problémy.

Film se stal pro fanoušky hororu povinnou záležitostí. "Nocí oživlých mrtvol jsem nastartoval proces, jehož důsledky jsem si na začátku neuvědomoval," vzpomíná Romero. "Nikdy jsem neměl v úmyslu vytvářet bezduché zombie škváry, mé filmy byly spíš kritikou poměrů doby, v níž vznikly.

Jasně... a o co jde v aktuálním snímku Země mrtvých? Pozůstatky lidské civilizace přežívají uvnitř opevněného města, zatímco živí mrtví se potulují pustinou, která ho obklopuje.

Uvnitř města to ale taky neklape. Vyvolení obývají mrakodrap Fiddler's Green, ti méně šťastní pak živoří na ulicích. Obě dvě skupiny jsou však závislé na týmu žoldáků, kteří v obrněném transportéru pravidelně vyrážejí z městských bran do země mrtvých, aby v ní doplnili zásoby.

Jenže i tým žoldáků má problém. Chlápek jménem Cholo (John Leguizamo) si chce nebezpečnými výpravami zajistit vstupenku do Fiddler's Green, Riley (Simon Baker) touží najít svět bez zombií a bez plotů.

Konflikt, který se mezi nimi rozhoří, ohrozí nejen je samé, ale i poslední baštu lidské civilizace. Armádu mrtvých to totiž v pustině už nebaví a chce si trochu povyrazit ve městě. Jinými slovy - zombíci zase masí lidi hlava nehlava.

"Příběh se možná neustále opakuje, pokaždé ale přináší něco jiného. Země mrtvých, jež vypráví o komunitě, která si myslí, že se může izolovat od zlého světa tam venku, jasně odkazuje k našemu ignorování hrozeb terorismu," dodává režisér. Jinými slovy - zombíci zase masí lidi hlava nehlava.

ZEMĚ MRTVÝCH (Land of the Dead)
horor, 92 minut (Bontonfilm)
režie: George A. Romero - scénář: George A. Romero
kamera: Miroslaw Baszak - hudba: Reinhold Heil, Johnny Klimek
hrají: Simon Baker, John Leguizamo, Asia Argento, Dennis Hopper, Robert Joy
oficiální web: www.landofthedeadmovie.net
hodnocení iMDB.com: 67% (k 15. listopadu 2005)