Doporučujeme

MravenecZ má následovníka, digitálního hrdinu Flika

Praha - Americká hra na toho lepšího, většího a úspěšnějšího se nevyhnula ani říši animovaných filmů. První celovečerní snímek plně animovaný počítačem nesl jméno Příběh hraček (druhý díl se už chystá). Než jeho oscarový režisér John Lasseter představil ve spojenectví studií Pixar a Disney další projekt, přišla Spielbergova společnost DreamWorks s MravencemZ svým prvním filmem vyrobeným stejnou technologií.
Kuriózní na tom je, že týž nápad měl Lasseterův tým. I jeho rodinná podívaná Život brouka, která dnes po mimopražské předpremiéře vstupuje do české distribuční sítě, totiž vypráví o osudech mraveniště.
S broučím nápadem přišli režisérovi spolupracovníci jednou u oběda; Lasseter - legenda Pixaru, kde působí i nositel Oscara za Geriho hru Jan Pinkava - byl nadšen. Tvrdil prý, že všech jeho pět synů si věčně hraje na dvorku s brouky. "Pohled na svět z broučí perspektivy je fascinující," konstatoval.
Kromě dokonalé počítačové technologie nabízí Život brouka i obdobný příběh jako MravenecZ: boj o záchranu mravenčího království a ruku princezny svede rovněž místní outsider.
Tentokrát ovšem nikoli intelektuálský snílek s hlasem Woodyho Allena, nýbrž činorodý vynálezce katastrof jménem Flik. A ten postupuje podle vzoru Sedmi statečných: proti náletu kobylek najme "rváče" z blešího cirkusu.
Američtí diváci nijak nedali najevo, že by po MravenciZ měli hmyzu dost. Sňatek uzavřený v silikonovém nebi mezi vědou a zábavou, jak Život brouka popsali ve Wall Street Journalu, okouzlil i hrou v závěrečných titulcích a jen ve Státech utržil za tři měsíce 150 milionů dolarů.