Dwayne Johnson ve filmu Mrakodrap

Dwayne Johnson ve filmu Mrakodrap | foto: CinemArt

RECENZE: Očouzený invalida Dwayne Johnson skáče z jeřábu na Mrakodrap

  • 5
Novinkou kin Mrakodrap sice režisér Rawson Marshall Thurber opustil žánr komedie, jejž razil v Millerových na tripu, ale přesto je to švanda ukrutná, ač bezděčná. Jako vždy, když si Dwayne Johnson usmyslí, že vedle akce zkusí i hrát.

Z historky, již Mrakodrap vypráví, nelze brát vážně ani centimetr materiálu a už vůbec se nesmí srovnávat se slavným Skleněným peklem z roku 1974, kde při požáru v tehdy nejvyšší budově zasahoval Steve McQueen. Jednak by Johnsona přehrál rozdílem třídy i se zavázanýma očima, jednak v Mrakodrapu, ač tu také vzplane obr mezi výškovými domy, vlastně o plameny ani tolik nejde.

Chybí snad jen ufoni, dinosauři a hurikán, jinak se Johnson utká se všemi myslitelnými protivenstvími. V budově, kde operuje drsný gang se samopaly a granáty, má rodinku, přičemž dceru zlosynové drží jako rukojmí, syn má astma, manželka k obraně jen nůžky a hrdina pronásledovaný pomýlenou policií zase místo nohy protézu, již užívá k různým účelům tak jako všemocnou lepicí pásku.

Vyprávění postupuje podle ohmatané kuchařky, kam patří úvod z hrdinovy policejní minulosti, nynější domácí idyla, vydírání prostřednictvím ohrožených dětí, na první pohled nápadní zrádci a při opravě telefonu zdůrazněná rada „Vypnout a zapnout“, aby divák pamatoval, co se v nouzi nejvyšší může hodit.

Pro architekta musel být Mrakodrap zakázkou snů, včetně interiérů s efektní moderní variantou zrcadlového bludiště. A pokud fanoušek dokáže vyřadit dočasně z provozu vlastní mozek i sluch, dostane se mu v oboru katastrofických děl docela solidní podívané.

Mrakodrap vykazuje slušný spád, po čtvrthodině už se ve rvačce tříská nádobím a po půlhodině hoří. Využije veškeré žánrové přísady, tedy pěstní souboje, honičky, vrtulníky, kanonády, meče, padáky, hrozivé lopatky turbíny a hlavně obrovský jeřáb, s nímž se Johnson opravdu vyřádí – dokonce i Tom Cruise v Mission: Impossible má se svými špionskými skoky ze střechy na střechu tentokrát co dohánět.

Jenže kde se předvádějí akrobatické kousky natolik přemrštěné, potřebuje film nadsázku - a v tom spočívá kámen úrazu. Johnson coby očouzený invalida se schopnostmi Spider-Mana ani na okamžik nepřipustí, že by mohl být k smíchu, naopak za vrchol hereckého projevu pokládá zarytě odhodlanou tvář.

Mrakodrap

50 %

USA, 2018, 103 min

Režie: Rawson Marshall Thurber

Scénář: Rawson Marshall Thurber

Hrají: Dwayne Johnson, Neve Campbell, Pablo Schreiber, Noah Taylor, Roland Møller, Chin Han, Byron Mann, Hannah Quinlivan, McKenna Roberts, Noah Cottrell, Paul McGillion, Kevin Rankin, Matt O'Leary, Tzi Ma, Venus Terzo, Beatrice King, Adrian Holmes, Elfina Luk, Kathy Wu, Vivian Full

Streamovací služby: Netflix, Amazon Prime (CZ titulky)

Kinobox: 60 %

IMDb: 5.8

Nicméně má tu výhodu, že herectví si zjevně zakázali i všichni ostatní aktéři snímku, počínaje padouchy, kteří dětičkám sdělují „My jsme hodní“, a konče Neve Campbellovou v roli manželky, jež běhá po vratké lávce nad žhavou propastí na vysokých podpatcích, a místo aby se zula, klade hloupé otázky typu Co se to děje a Kde ses tu vzal?

Že se v nastavovaném finále musí poprat každý s každým včetně žen, že profesionální záchranáři prakticky nezasahují a komparz hledící vzhůru střídavě tají dech a tleská, to už tradičně patří k věci. Mrakodrap je zkrátka atrakce tak přehnaně nepravděpodobná, že se mrazivému účinku Skleněného pekla ani nepřiblíží. Spolu s chystaným remakem Velkých nesnází v Malé Číně spíše budí dojem, že předělávky vznikají právě a pouze proto, aby měl Johnson kde posilovat.