Most se po Oscarech vrací domů

Po oscarovém putování se česko-americký film Most, letos nominovaný na zlatou sošku v kategorii Krátký hraný film, vrací do Prahy.

Premiéra snímku, v němž hlavní role ztvárnili herci Vladimír Javorský či Linda Rybová, se koná v sobotu v pražském kině Lucerna. Pro veřejnost se Most promítá v Lucerně v neděli od 19 hodin.

Nápad natočit krátkometrážní třiatřicetiminutový film dostali dlouholetí přátelé a filmaři Bobby Garabedian a William Zabka v roce 2001. Oba se poté jen s deseti tisíci dolary a bez scénáře vydali na cestu do východní Evropy hledat inspiraci. Během tří měsíců projeli osm zemí a postupně začali skládat jednotlivé střípky příběhu dohromady.

Klíčovým počinem pro budoucnost celého projektu bylo spojení s českými producenty v čele Janou Králíkovou ze společnosti Prague Indies Productions. S jejich pomocí se jim podařilo zajistit potřebné finance, filmový štáb a vybrat představitele titulních úloh.

Co se mělo pokazit ...

"Přijeli jsme do Prahy krátce po 11. září. Ta doba byla pro nás velice traumatizující, a proto jsme se rozhodli natočit  silný příběh, který by dával naději po prožité tragédii," řekl režisér Bobby Garabedian, který i s ostatními americkými členy štábu nedávno přiletěl do Prahy kvůli sobotní premiéře.

Tvůrce během osmidenního natáčení stíhali nepříjemné komplikace. Poté co po dlouhých peripetiích objevili jediný funkční zvedací železniční most ve střední Evropě v polském Štětíně a přijeli i se štábem namísto, se hned první den železné monstrum z třicátých let porouchalo.

Článek "Most- zapomenutý oscarový kandidát" a rozhovor s hercem Vladimírem Javorským před vyhlášením Oscarů čtěte ZDE

Ačkoliv film byl během následujících dní dotočen, chybělo mu několik zcela zásadních scén. Trvalo dalších několik měsíců, než producenti získali peníze od společnosti, která film pojistila. V létě 2002 se Garabedian a Zabka vrátili do Prahy, kde se odehrává větší část filmu, a do Polska film dotočit. V tu dobu začali ve střední Evropě velké ničivé povodně, které zdárnému dokončení málem zabránily.

Film získal kromě Oscara vše

Most je příběhem starostlivého otce (Vladimír Javorský) pečujícího o malého syna (Láďa Ondřej). Otec pracuje jako železničář na zvedacím železničním mostě. Jednoho dne ho syn přemluví, aby ho vzal s sebou do práce.  Otec je nucen volit mezi povinností a láskou a přitom netuší, že jeho rozhodnutí ovlivní životy mnoha lidí, včetně mladé feťačky. Tu si ve snímku zahrála Linda Rybová. V dalších úlohách se představí Ester Geislerová, Klára Issová či bývalá česká miss Helena Houdová.

Kromě oscarové nominace získal Most řadu ocenění na uznávaných mezinárodních přehlídkách. Uspěl například na loňském festivalu Sundance v Los Angeles či na prestižním festivalu krátkých filmů v Palm Springs, kde získal ocenění pro nejlepší film. Do běžné kinodistribuce by se měl dostat koncem letošního roku.

Ester Geislerová (vpravo) si ve snímku Most zahrála dívku Ester. Menší roli získala i Linda Rybová.

Fotografie z filmu Most.

Vladimír Javorský ve filmu Most.

Malý Láďa Ondřej a jeho filmový otec Vladimír Javorský se znovu sešli před sobotní premiérou česko-amerického snímku Most, který byl nominován na Oscara mezi krátkými hranými díly.