RECENZE: Odvážná Vaiana. Disney má další emancipovanou princeznu

  • 6
Zákulisí je zajímavější než film sám. Animovaná tichomořská kráska drtí americká kina pod jménem Moana, což polynésky značí moře i modř, ale v Itálii se jmenuje Vaiana, aby nepřipomínala tamní pornohvězdu Moanu Pozzi. I do našich kin vstoupila pod názvem Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa, ale pro představu úplně stačí „disneyovská princezna číslo 14“.

Dcera náčelníka, již si sám oceán vyvolil k nebezpečné plavbě pro spásu jejího lidu, má z celé čtrnáctky hrdinek nejblíže k Rebelce. Obě si počínají emancipovaně, obě nezajímá princ, nýbrž vyšší poslání a obě podobně jako staročínská Mulan zosobňují exotické etnikum.

Předfilm jde na Oscara

Nicméně i s domorodými zvyky, zpěvy, tanci a květinovými náhrdelníky působí počítačově animovaná Vaiana dost konfekčně, jako každá disneyovská barbína s útlým pasem a bohatou hřívou. A její cesta za zapovězený útes, v podstatě Kon-Tiki v úpravě pro holčičky, má vedle výchovně-objevitelského prvku také znaky vyleštěného turistického letáku.

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa

55 %

USA, 2016, 103 min

Režie: Ron Clements, Don Hall, John Musker, Chris Williams

Hrají: Auli'i Cravalho, Dwayne Johnson, Rachel House, Temuera Morrison a další

Kinobox: 77 %

IMDb: 7.6

Samozřejmě půvabného, počínaje hrátkami vln a konče až mystickým dědičným rituálem, nicméně šitého na míru rodinným výpravám do kina. Jak doložily zámořské tržby o Dni díkůvzdání, dospělé neodradí a děti nadchne jak akční nájezd pitvořivých pidipirátů, tak potetovaný polobůh s chováním popové hvězdy, o komické postavě tupého kohouta nemluvě.

Daleko osobitější nápad, sdělení i ztvárnění však přináší předfilm Vaiany s názvem Vnitřní záležitosti, krátký animovaný snímek o to zajímavější, že spolu s českou studentskou groteskou Happy End pronikl mezi deset kandidátů na Oscara.