RECENZE: Příhody holčiček vylepšuje hlas Preisse i ochraptělé Peckové

  • 0
Animované pásmo Mimi & Líza: Záhada vánočního světla, které podepsaly Ivana Šebestová a Katarína Kerekesová, stanovilo věkové rozpětí svého publika od čtyř do osmi let. Jasně tak naznačuje svůj výchovný tón, vyplývající už z charakteristik titulních hrdinek.

Jedna z dívenek je totiž slepá, umí však ze svého omezení udělat výhodu v situacích, kde zrak její kamarádce nepomůže. 

Takže na koloběžce se učí řídit sluchem, u švadleny zase zvířátka z různých druhů látek rozeznávají hmatem, a když hledají spisovatelova písmenka ztracená v počítači, zjistí holčičky, jak důležité je mít ve věcech pořádek.

Dojem trochu kazí toporné rýmy, naopak jej vylepšuje dabing plný zvučných jmen, počínaje Viktorem Preissem a konče Dagmar Peckovou v roli ochraptělé pěvkyně. Nicméně výlet do krku mezi bacily už dávno absolvovali Mach a Šebestová, vtipněji a bez poučky, že pomeranč je zdravější než bonbon.

Mimi & Líza: Záhada vánočního světla

60 %

Slovensko / Česko, 2018, 65 min

Režie: Ivana Šebestová, Katarína Kerekesová

Scénář: Katarína Moláková, Katarína Kerekesová, Ivana Šebestová

Hrají: Linda Rybová, David Prachař, Arnošt Goldflam, Viktor Preiss, Zbyšek Pantůček, Dagmar Pecková, Roman Říčař

Kinobox: 54 %

Nejpůsobivější náladu má závěrečná epizoda vyprávějící o hledání vánočního světla a síle přátelství. 

Už proto, že v zasněženém nočním městě vynikne prostá výtvarná stylizace snímku, ale také díky kouzelnému nápadu, kdy se během cestování časem zpět do minulosti zmenšují domy i stromy, které hrdinky míjejí. 

Zkrátka Mimi & Líza sice nezažívají žádná drsná příkoří ani výbušnou akci, zato osvětové zadání film plní s představivostí.