Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podívejte, inspektor Lestrade! Karlovarský festival den po dni

  8:59
Nejen velké oscarové hvězdy jako Benicio Del Toro či Geoffrey Rush a nejen hity jiných festivalů budou od 1. července k vidění v Karlových Varech. Zážitky všeho druhu nabízí každý z devíti dnů na největší filmové akci v Česku.
Eddie Marsan jako inspektor Lestrade v sérii Sherlock Holmes

Eddie Marsan jako inspektor Lestrade v sérii Sherlock Holmes | foto: Warner Bros

Po covidových omezeních minulých let slibuje 56. ročník karlovarského festivalu návrat k tradici, k níž patří také spontánní setkání se známými tvářemi i mimo hlavní hosty.

Fanoušek tak může třeba na promenádě minout Predraga Mikiho Manojloviče, kterého zná ze Sudu prachu a jenž kraluje soutěžnímu filmu Strýček nebo poobědvá vedle Eddieho Marsana, slavného inspektora Lestrada z Sherlocka Holmese, který přijede rovněž se soutěžním titulem Vesper.

Ctitelé třídílné série Dealer uvidí jejího hrdinu Zlatka Burice, který si zahrál i v Kursku, a znalci šlechtických rodů najdou po boku Karla Schwarzenberga jeho dceru Lilu, spoluautorku dokumentu Můj otec, kníže.

Šestá kolonáda. Festivalový multifunkční prostor odkazuje na Thermal

Návštěvníci prahnoucí po tajných tipech od domácích porotců mají situaci o to těžší, že na rozdíl od klání Proxima, kde v porotě zasedne hudební publicista Pavel Klusák, postrádá hlavní porota tentokrát tuzemské zastoupení.

„Nemáme na žádné židli napsáno povinně Česko, měli jsme sice v hledáčku dvě zdejší osobnosti, ale obě jsou provázané se soutěžními díly, takže by hrozil střet zájmů,“ vysvětlil programový ředitel Karel Och, že český porotce neznamená závazné každoroční pravidlo.

Kvóty na rovné zastoupení neexistují

Na rozdíl od zahraniční praxe se Vary neřídí ani doporučenými kvótami třeba ohledně zastoupení režisérek. „Nicméně až po uzavření výběru jsme zjistili, že z třiatřiceti projektů spadajících do obou soutěží a do sekce zvláštního uvedení jich hned jedenáct, tedy plnou třetinu, natočily právě ženy. Přitom jsme to předem neměli na mysli. Dokládá to postupnou revizí strategií ve všech článcích tvorby od filmových škol přes producentské instituce až po festivaly a distribuci, ovšem je to vývoj, který má své tempo,“ upozorňuje Och.

Na otázku, zda by sám na anonymním snímku poznal, že ho natočila žena, odpovídá: „Určitě ne. Což jen dokazuje mylnost teorií, které nazírají tvorbu přes gender.“ Totéž podle Ocha platí o festivalových pozváních pro hosty, kteří by mohli být na pomyslné černé listině kvůli soukromým postojům či skandálům.

„Některé takové kauzy jsou umělé, některé lokální, ale my se tím vůbec neřídíme ani nezabýváme,“ potvrdil Och, že Vary zůstávají nadále bez kvót i bez kádrování. Ostatně loni přivítaly ovacemi tehdy ostrakizovaného Johnnyho Deppa, který nedávno vyhrál soud s exmanželkou, jež herce nařkla z domácího násilí, a vrací se do Česka znovu, nyní jako muzikant.

Běžný návštěvník asi míru festivalové svobodomyslnosti nezkoumá, pro něj je podstatný program, který začne v pátek v půl deváté ráno první projekcí mexického sociálního dramatu Bedna. Pokračovat bude zajímavou novinkou, otevřením pavilonu přezdívaného šestá kolonáda, a vyvrcholí slavnostním zahájením s unikátním koncertem SymfoMIG, což je společný projekt skupiny MIG 21 s orchestrem a sborem pražského Národního divadla.

„Provést zahajovací koncert je pro naši chlapeckou, taneční, pěveckou a striptérskou skupinu z Prahy 5 Smíchova jednou z největších možných ctí. Se zapojením pěveckého sboru a členek baletu připravujeme dosud nejpočetnější uměleckou fúzi v historii naší skupiny. Nedá se tedy ani vyloučit, že někteří vystupující budou během produkce přepadávat z pódia. Pevně však věříme v mimořádný umělecký zážitek a slibujeme, že vystoupíme bez spodního prádla!“ vzkázal fanouškům frontman kapely MIG 21 Jiří Macháček.

V sobotu už se rozběhnou soutěže včetně Vesper s „inspektorem Lestradem“ či domácího příspěvku s Pavlou Tomicovou A pak přišla láska..., bude se však i vzpomínat. Slavnostního uvedení se dočká restaurovaná kopie kunderovského snímku Žert, projekce Silnice zase připomene památku nedávno zesnulé Evy Zaoralové, která u znovuzrození festivalového věhlasu stála s Jiřím Bartoškou, a právě Felliniho film pokládala za svou srdeční záležitost. Mimo kino se pak dá vyrazit na dostihy.

Nedělní nabídka zahrnuje dva národní milníky: jednak premiéru dokumentu PSH Nekonečný příběh, jehož hrdiny jsou tři rapeři spojení názvem Peneři strýčka Homeboye, jednak křest knihy herečky o herečce, jmenovitě publikace Terezy Brodské Moje máma Jana Brejchová.

V Domě ČT poběží večer záznamy nejúspěšnějších koncertů kapel z minulých ročníků a hračičkové se mohou podívat na závod dokládající, jak rychle dokáže jet miniautíčko poháněné 5G sítí.

V pondělí se už rozdají první ceny, konkrétně vítězům scenáristické soutěže Filmové nadace jak ve společném poli, tak v kategorii nových autorských talentů. Den poté dostane prostor na filmové půdě opět hudba, počínaje poctou skladateli Zdeňku Liškovi prostřednictvím snímku Ovoce stromů rajských jíme a konče představením muzikálu Jana Svěráka a Tomáše Kluse Branický zázrak.

Ve středu nastane čas připomenout si díky filmu Králova řeč jednoho z laureátů čestných festivalových trofejí, australského herce Geoffreyho Rushe, ale také posoudit novinku Miroslava Krobota Velká premiéra, jejíž děj vyladěný do hořkého smíchu se odehrává v oblastním divadle. Mimo plátno přijde taneční vystoupení vozíčkářů aneb Roztančíme bariéry!

Na vážnější strunu udeří čtvrteční programové tipy. Představí se dánský dokument Kuciak: Vražda novináře a také výjimka z mezinárodního bojkotu, totiž ruský film Kapitán Volkonogov uprchl, který se hrál už v Benátkách. Rozhodně však nezosobňuje putinovskou propagandu, právě naopak. Líčí éru stalinistických procesů včetně poprav, které vykonává i titulní důstojník, jenž se však obrátí proti systému a rozhodne se poprosit pozůstalé po obětech o odpuštění i s vědomím, jaké následky tím riskuje.

Odlehčení pak slibuje Modrá kostka, cena Innogy, již podle kuloárů letos dostane přísně utajená známá herečka, a koncert, na němž vystoupí Prague Jazz Swing Quartet. Třetí ročník Běhu výčepních, který je reminiscencí slavné scény z komedie Vrchní, prchni!, vzdá posmrtný hold Josefu Abrhámovi.

Z pátečního rozvrhu lze vybrat třeba drama Traffic – Nadvláda gangů, které osvěží v paměti výkon dalšího z oceněných hostů, rodáka z Portorika Benicia Del Tora, nebo Zapomenuté světlo s parádní rolí domácího nositele čestné pocty Bolka Polívky. Do světa příštích výtvarníků zavede český dokument Zkouška umění a Divadlo Na Tahu pozve na Havlovu Audienci.

Sobotu se závěrečným rozdílením vítězných cen v televizním přenosu pak završí několik koncertů na rozloučenou v čele s kapelou The Atavists.

Autor:
  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

RECENZE: Děti berou za srdce, ale svatá Montessori polepší i kurtizánu

23. dubna 2024

Na rovinu, životopisný snímek Maria Montessori mává praporem emancipace tak vehementně, že mužské...

Neúnavný Budžes a další velké role. Barbora Hrzánová slaví šedesátiny

22. dubna 2024  17:10

Herečka Barbora Hrzánová, která se narodila 22. dubna 1964, dostala do vínku výrazný komediální i...

Dobrodružná cesta. Jiří Havelka bude novým uměleckým šéfem Dejvického divadla

22. dubna 2024  16:12

Dejvické divadlo bude mít od roku 2025 nového uměleckého šéfa, stane se jím režisér, scenárista a...

Jsme zahlceni informačním smogem, říká zpěvák a skladatel Honza Křížek

22. dubna 2024  13:45

Zpěvák a skladatel Honza Křížek, svého času spjatý s kapelami Walk Choc Ice nebo Blue Effect, vydal...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...